Josif-Klek-Reklame.jpg
14. маја 2018.

Народни музеј у манифестацији “Музеји за 10”

Програми у Музеју Вука и Доситеја и гостовања током манифестације “Музеји за 10”

14 – 20 мај – Музеј у коферу – Кустоси Народног музеја посетиће по позиву школе, вртиће, домове за стара лица, дневне боравке и друге заинтересоване институције доносећи им део музеја и музејске приче. Ове године у понуди су следећи програми:

–  Накит од праисторије до антике; Грчка сликана керамика; Тајна Лепенског Вира. информације и заказивање на  i.minic@narodnimuzej.rs  као и 060 8075 059.

– Mали музејMодерна уметност. Информације и заказивање на i.jankovic@narodnimuzej.rs, као и 060 8075 019.

14 – 18 мај – Смотра Археолошког филма гостује у народном музеју у Лесковцу

15. мај у 12 часова – Археологија је cool – За посетиоце узраста 11 до 18 година организовали смо могућност да се у амбијенту Музеја Вука и Доситеја упознају са археологијом из прве руке.

16. мај у 12 часова – Стручна вођење кроз поставку Музеја Вука и Доситеја – Прилика да се подсетимо, упознамо се и научимо о изузетним заслугама Доситеја Обрадовића и Вука Караџића за нашу културу, језик и књижевност.

16, 17. и 18. мај у 12 часова – Обилазак Београдске мумије– Видети и открити истину о јединој египатској мумији у Србији, које је део колекције Народног музеја у Београду, могуће је у оквиру простора Археолошке збирке Филозофског факултета, у Капетан Мишином здању.

16 – 21. мај – изложба Језик је хранитељ народа гостоваће у Центру за културу„Градац“ у Рашкој. Током свечаног отварања биће изведена монодрама Мој отац Вук у извођењу глумице Љиљане Јакшић, иначе у редовном програму Музеја Вука и Доситеја.

16. мај у 20 часова – Концерт хора Врачарски солисти– Својим разноврсним репертоаром и изузетним наступом, под диригентском палицом Амалије Милаковић вече у Музеју Вука и Доситеја, може се учинити незаборавним.

17. мај у 19 часоваКонцерт „Они су одабрали трубу“ – Ученици Музичке школе „Мокрањац“ у класи професора Милоша Николића наступиће у зеленом амбијенту Музеја Вука и Доситеја.

 

19. мај (14. Европска ноћ музеја) у 12 часова – Које је боје срећа? – Радионица за децу од 7 до 10 година. Кроз слике портрета из Народног музеја учесници откривају осећања која уметност преноси. Уз разговор са деца уче да их препознају, именују и прикажу.

19. и 20. мај – Фестивал “Читам Читаш”– Циљ фестивала “Читам Читаш”је ревитализација простора од културног значаја путем популаризације књиге и читања. Ове године гостује у Музеју Вука и Доситеја који представља позитиван пример бављења културном баштином. Основна активност фестивала је размена половних, прочитаних књига, као и одржавање трибина, радионица и других активности које су повезане са културним наслеђем, читањем и едукацијом.

19. мај, од 16 часова – Трибина Познати читајујавне ичности читају одломке из своје омољене књиге. Публика има прилику да из слуша и постави питања о књизи.

19. мај (14. Европска ноћ музеја) у 17 часова – Стручна вођење кроз поставку Музеја Вука и Доситеја– Прилика да се подсетимо, упознамо се и научимо о изузетним заслугама Доситеја Обрадовића и Вука Караџића за нашу културу, језик и књижевност.

19. маја од 19 часова – Ноћ у музеју – Радионица за децу од 7 до 10 година. Несвакидашња могућност ноћења у Музеју Вука и Доситеја у врећама за спавање пружиће се само најхрабријима. Уз креативно проведено време са кустосима упознаваћемо музеј на посебан начин, склапајући и нова пријатељства. Пријављивање од уторка, 15. маја у 8:00 часова на eduka@narodnimuzej.rs

18:00 – 19:45 – Трибина Књига на раскрсници између дигитализације и папира – Учесници трибине ће говорити о третирању електронских издања у Србији. Покушаће да одговоре на питања о процесу дигитализације, као и о дигитлизацији уџбеника. Разговор ће се имати тежиште на  савремене тенденције друштва на пољу књижевности и образовања.

19. мај, од 19:30 часова – Концерт Градског хора из Београда

20. мај, од 11 часова Стручно вођење у Барутани – О римским каменим споменицима – У Великом барутном магацину на Kaлемегдану биће организовано вођење кустоса Народног музеја, Веселинке Нинковић кроз поставку римских камених споменика – лапидариијума, скулптура и камених стела Народног музеја.

20. мај, од 12 часова – Дечија радионица – Споменици посвећени римским божанствима  – Јупитеру, Херкулу, Силвану, Нимфама и Хекати

20. мај, од 12 часова – Дечја радионицаРадионица цртања намњена је деци узраста од 5 до 10 година. Учесници ће се бавити цртањем пословица, решавањем загонетки и брзалица, у складу са темама на које мотивише Фестивал и Музеј посвећен језику и књижевности.

20. мај, од 16 часова – Трибина познати читају – јавне ичности читају одломке из своје омољене књиге. Публика има прилику да из слуша и постави питања о књизи.

20. мај, од 17 часова – Концерт Ене Петковићсоло виолина и затварање Фестивала и Манифестације.

Улаз на сва догађања током трајања манифестације је слободан.