Loading Događaji

« All Događaji

  • Ovaj događaj je prošao.

Premijera predstave „Dosije Dositej“

23. januara u 12:00 - 13:30

Podstaknuti uspehom muzejske monodrame Moj otac Vuk Karadžić koja se izvodi od 2017. godine, kustosi Muzeja Vuka i Dositeja Narodnog muzeja u Beogradu opredelili su se da ovim specifičnim oblikom muzejske edukacije javnosti predstave život i rad Dositeja Obradovića (1739/41 – 1811), prosvetitelja, književnika i filozofa, direktora svih škola u ustaničkoj Srbiji i prvog srpskog ministra prosvete. To je monodrama inspirisana Dositejevim radom i njegovim dolaskom u Beograd pred kraj života,  koja će se na repertoaru muzejske scene u ambijentu Muzeja Vuka i Dositeja naći u decembru ove godine.

Lik Dositeja Obradovića oživljava glumac Vladimir Cvejić čija interpretacija u prvom licu posetioce upoznaje sa epohom u kojoj je Dositej živeo, ličnostima s kojima se susretao i atmosferom u kojoj se rađala srpska nezavisnost tokom Prvog srpskog ustanka.

Ovaj zanimljiv program održava se u autentičnom ambijentu Muzeja Vuka i Dositeja, u zgradi u kojoj je od 1809. do 1813. godine radila Velika škola, prva srpska prosvetna ustanova namenjena višem obrazovanju. U osnivanju škole  učestvovao je  i  Dositej Obradović, koji se na njenom otvaranju 30. avgusta 1808. godine đacima, roditeljima i uglednicima obratio svojim govorom „O dolžnom počitaniju k naukam“.

Spajanjem Dositejeve biografije i prostora u kome se teatar odvija u potpunosti dolazi do izražaja interpretativna moć teatra i njegove scenografije, oživljavajući poznatu istorijsku ličnost čiji život i rad je na određeni način povezan sa zgradom u kojoj se danas nalazi Muzej Vuka i Dositeja. Program, obogaćen prikazivanjem dokumentarnog materijala, Dositejevih pisama, portreta i taktovima odabranih muzičkih numera, dočarava vreme o kome Dositej pripoveda, a savremeni audio-vizelni efekti oživljavaju stalnu muzejsku postavku. 

Ova muzejska četrdesetominutna monodrama izvodi se jednom mesečno, nedeljom u 12 časova. 

Broj mesta je ograničen, 15 po terminu. 

Ulaznice se mogu kupiti na blagajni Muzeja Vuka i Dositeja sat vremena pre početka predstave. 

Cena ulaznice je 400 dinara. 

Program realizuje Muzej Vuka i Dositeja Narodnog muzeja u Beogradu zahvaljujući sredstvima Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije.

Detalji

Datum:
23. januara
Vreme:
12:00 - 13:30
Događaj kategorija: