izlozbekalendar

Од Лицеја до Музеја – Музеји Србије

Изложба Од Лицеја до Музеја отвара се у четвртак 18. маја (19 часова) у Завичајном музеју Књажевца и трајаће до 16. јуна.

Изложба ће бити отворена у склопу манифестације Музеји Србије, десет дана од 10 до 10, која се ове године одржава од 11. до 20. маја на преко 100 локација широм Србије.

Ова изложба приказује историјат зграде у којој се налази Музеј Вука и Доситеја, здања који данас испуњава двоструку функцију: с једне стране, у њему су похрањени предмети који чувају сећање на прегаоце српске културе, а с друге стране, сама грађевина сведочи о значајним историјским догађајима за културу средине којој припада.

Зграда данашњег Музеја Вука и Доситеја изграђена је у првим деценијама 18. века, као кућа за становање угледне турске породице. Грађевина је у прошлости више пута мењала власнике и намену. У време Првог српског устанка у њој је од 1809. до 1813. године деловала Велика школа (Доситејев лицеј). Након пропасти Првог српског устанка станари зграде су били чланови турских, и потом, београдских трговачких породица, да би после Другог светског рата здање било национализовано. Од 1949. године у згради се налази Музеј Вука и Доситеја. Следећих тридесет година Музеј делује као самостална институција, да би 1979. године постао саставни део Народног музеја у Београду под чијим окриљем и данас делује.

Изложбу Од Лицеја до Музеја чине радови у уљу, цртежи и акварели више уметника на којима је приказан Доситејев лицеј у различитим периодима, као и портрети Доситеја Обрадовића, Вука Караџића и Вилхемине Мине Караџић. Изложба је допуњена репродукцијама фотографија од друге половине 19. века до данас, као и одабраним текстовима о развојним фазама и наменама самог здања. Изложба је едукативног карактера, намењена младима и широј јавности а моћи ће да се погледа до 20. октобра радним данима од 08.00 до 20.00 часова.

Од лицеја до музеја


« Повратак на догађања