izlozbekalendar

Библиотека Доситеја Обрадовића

На позив Народног музеја, гошћа Музеја Вука и Доситеја биће други пут текућег месеца проф. Мирјана Д. Стефановић. У четвртак, 30. новембра у 18 часова одржаће предавање Библиотека Доситеја Обрадовића. Заинтересованим посетиоциме ће бити представљена библиотека којом се обликовао изузетни Доситеј Обрадовић.

Мирјана Д. Стефановић је професор теорије књижевности и српске књижевности XVIII века са Филозофског факултета у Новом Саду. Она је посвећени познавалац и истраживеч дела Доситеја Обрадовића, такође и аутор бројних научних радова и издања међу којима је и  Лексикона српског просветитељства.

Садржина предавања пружиће нам могућност за стицање увида у смернице Доситејевих трагања и можда могућност за дистинкцију путања просветитељства као европског таласа којим је ношен и Доситеј у односу на његове личне преокупације и велике мисије.

Високо ценећи књигу и увиђајуци њен значај за формирање људског карактера као образоване индивидуе, Доситеј Обрадовић је формирао и личну библиотеку. Иако је већи њен део оставио у Склову, ипак се из читавог његовог књижевног опуса, али и из његових портрета може оформити његова лична полица за књиге.

Предавање је намењено свим заинтересованим посетиоцима.

проф. Мирјана Д. Стефановић

МВД 0814


« Повратак на догађања