izlozbekalendar

Biblioteka Dositeja Obradovića

Na poziv Narodnog muzeja, gošća Muzeja Vuka i Dositeja biće drugi put tekućeg meseca prof. Mirjana D. Stefanović. U četvrtak, 30. novembra u 18 časova održaće predavanje Biblioteka Dositeja Obradovića. Zainteresovanim posetiocime će biti predstavljena biblioteka kojom se oblikovao izuzetni Dositej Obradović.

Mirjana D. Stefanović je profesor teorije književnosti i srpske književnosti XVIII veka sa Filozofskog fakulteta u Novom Sadu. Ona je posvećeni poznavalac i istraživeč dela Dositeja Obradovića, takođe i autor brojnih naučnih radova i izdanja među kojima je i  Leksikona srpskog prosvetiteljstva.

Sadržina predavanja pružiće nam mogućnost za sticanje uvida u smernice Dositejevih traganja i možda mogućnost za distinkciju putanja prosvetiteljstva kao evropskog talasa kojim je nošen i Dositej u odnosu na njegove lične preokupacije i velike misije.

Visoko ceneći knjigu i uviđajuci njen značaj za formiranje ljudskog karaktera kao obrazovane individue, Dositej Obradović je formirao i ličnu biblioteku. Iako je veći njen deo ostavio u Sklovu, ipak se iz čitavog njegovog književnog opusa, ali i iz njegovih portreta može oformiti njegova lična polica za knjige.

Predavanje je namenjeno svim zainteresovanim posetiocima.

prof. Mirjana D. Stefanović

MVD 0814


« Povratak na događanja