izlozbekalendar

Beogradska mumija

Beograd se može pohvaliti da je, uz Zagreb i Ljubljanu, jedan od retkih gradova u regionu koji u zbirci najznačajnijeg muzeja ima i jednu mumiju.

Nakon duže pauze publika će Beogradsku mumiju moći da vidi od 22. septembra kada će postavka Narodnog muzeja realizovana u Arheološkoj zbirci Filozofskog fakulteta, povodom Dana evropske baštine, svečano biti otvorena. U narednom periodu, tokom vikenda, u terminima od 12 do 20 časova stručna vođenja će otpočinjati svakog punog sata, a grupe će biti ograničene na dvadeset posetilaca.

 

Kliknite na sliku da biste otvorili galeriju

 

Mumija egipatskog sveštenika Nesmina je u Narodni muzej dospela pre više od sto godina kada je 1888. plemeniti Hadži Pavle Riđički, rodom iz Mokrina, u Egiptu kupio mumiju „ne za sebe već za srpski narod“. Od tada do danas Beogradska mumija je, u nekoliko navrata, izlagana samo kraće vreme. Razlog tome je osetljivost kako same mumije, tako i drvenog sanduka u koji je pohranjena, a koji su zahtevali poseban tretman.

Zahvaljujući razumevanju i finansijskoj pomoći Sekretarijata za privredu Gradske uprave grada Beograda, Narodni muzej u Beogradu je obezbedio specijalnu vitrinu za čuvanje i izlaganje Beogradske mumije, a postavka je realizovana zahvaljujući pomoći Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije.

Kako je 1992. godine  Narodni muzej mumiju, radi proučavanja i za potrebe nastave, dugoročnom pozajmicom ustupio Filozofskom fakultetu, ona će i u predstojećem periodu biti izložena u okviru ove institucije. Pored Beogradske mumije posetioci izložbenog prostora Arheološke zbirke biće u prilici da vide i kovčeg Nefer-renepet, amulete od zlata, fajansa i poludragog kamena, ušabti figurine i skarabeje zahvaljujući kojima će imati mogućnost neposrednog susreta sa kulturom i običajima drevnog Egipta. Iako sve izložbe Narodnog muzeja prate programi namenjeni najmlađim posetiocima, ovom prilikom posebna pažnja biće poklonjena radionicama Dečjeg i Tin kluba kao i organizovanim školskim posetama. Sarađujući sa kolegama iz Dečjeg kulturnog centra i Turističke organizacije Beograda  sigurni smo da će izložba predmeta iz stareogipatske zbirke Narodnog muzeja postati još jedno od atraktivnih mesta na kojima će naši sugrađani i gosti Beograda rado provoditi vreme.

Kako je broj mesta ograničen molimo Vas da vašu posetu najavite putem elektronskog pisma na adresu edukacija@narodnimuzej.rs ili pozivom na broj 060 807 5035.

 

Deplijan izložbe, Pritisnite Expand da biste prelistali publikaciju:
[issuu width=550 height=350 embedBackground=%23eae2bf backgroundColor=%23222222 documentId=120920105635-cedfe339af3548738f2511bad58f6e31 name=deplianmumijanarodnimuzejbeograd username=narodnimuzej tag=belgrade unit=px v=2]
Forenzička rekonstrukcija lica beogradske mumije. Kreator 3D rekonstrukcije je Džošua Harker (YouTube):

Beogradska mumija slajder


« Povratak na događanja