izlozbekalendar

Благо и цареви – раскош римске Србије

Народни музеј у Београду је у сарадњи са италијанским партнером, фондацијом Аквилеја из Аквилеје припремио изложбу Благо и цареви – раскош римске Србије која ће се одржати од 10. марта до 3. јуна 2018. године у Палати Меизлик у Аквилеји.

У текућој 2018. години, која је уједно и Европска година културног наслеђа, са посебним задовољством најављујемо да ће на изложби Благо и цареви – раскош римске Србије бити представљени изузетни предмети културног наслеђа Србије. За ову прилику су одабрани експонати из реда најзначајнијих остварења уметности и занатства времена док је територија данашње Србије чинила интегрални део Римске империје. Експонати изложбе потичу из широког хронолошког оквира између I и VI века, односно почев од раног Римског царства, преко периода Тетрархије, све до времена Константина Великог и периода раног хришћанства. То је управо и време када је град Аквилеја био један од највећих и најбогатијих градова Царства на тлу днашње Италије. Изузетни и сами по себи, експонати изложбе Благо и цареви – раскош римске Србије ће бити представљени у контексту историјских и културних догађаја који су значајно обликовали овај дуги историјски период.

У оквиру поставке ће бити представљен 61 експонат из Србије, међу којима је 30 из фонда Народног музеја у Београду, заједно са предметима из других музеја: Музеј Војводине (3); Народни музеј Пожаревац (1); Музеј Срема, Сремска Митровица (10); Народни музеј Ниш (4); Музеј Крајине, Неготин (1); Музеј града Београда (3); Народни музеј Зајечар (8), приватна колекција (1).

У Палати Меизлик у Аквилеји, на значај и моћ римских императора упутиће разнородни експонати попут парадних шлемова и владарских скиптара. У поставку ће бити уврштени и царски портрети у бронзи, почевши од портрета императора Трајана, као дела монументалне скулптуре са моста на обали Дунава на Ђердапу, са свим одликама реализма римске портретне уметности, својственог I и почетку II века, па све до моћног портета Константина Великог рођеног у Нишу, императора који је своју визију о толеранцији према прогањаним хришћанима остварио Едиктом  313. године у Милану, променио поглед на свет људи тог доба и даље токове историје. Поред портрета ова два императора-визионара биће изложени и портрети римских владара III века, царева Албина, Макрина и Кара, али и портрети од порфира из времена Тетрархије, као што је портрет Галерија из Ромулијане – Гамзиграда или портрет Констанција II из Сирмијума. У Италију путује и изузетна група тетрарха из Гамзиграда, царске Ромулијане, група тетрарха из Шаркамена, као и величанствена Београдска камеја изведена у вишеслојном сардониксу, а у славу победе Константина Великог над варварима.

Изложба ће осветлити и период промена Римске империје у провинцијама на тлу данашње Србије, период раскошних царских палата и градова који су и места рођења многих касноримских царева: Медијану Константина Великог, Ромулијану (Гамзиград), родном месту цара Галерија, Шаркамен Максимина Даје, или Сирмијум Констанција II, сина Константина Великог.

Међу експонатима изложбе Благо и цареви – раскош римске Србије посебно се истичу и монументални, богато декорисани позлаћени војни шлемови са почетка IV века, из Беркасова и Јарка, пронађени у близини области царског Сирмијума и времена битака које су водили владари тетрарси између себе. Поред експоната који величају царску моћ биће изложена и дела која сведоче о религији и веровањима, као и променама током дугог периода од 500 година који прати ток ове изложбе: рељефи бога Митре, представе Асклепија и Хигије из Ниша,  главе богиње Венерe из Ниша и Сирмијума, Херкула из Гамзиграда.

Изложба се реализује у оквиру културне сарадње Републике Италије и Републике Србије. Поставку прати и двојезичан каталог на енглеском и италијанском, који је плод сарадње српских и италијанских стручњака.

Kameja sa predstavom Konstantina I, Narodni muzej u Beogradu (1)


« Повратак на догађања