izlozbekalendar

Детаљи на фрескама Богородице Љевишке

Захваљујући богатом фонду Галерије фресака, која се у саставу Народног музеј у Београду налази од 1973. године, у прилици смо да тематским изложбама представимо изузетне сегменте средњевековног наслеђа. Током предстојећег периода посетиоци Галерије Чедомир Крстић у Пироту имаће прилику да виде изложбу детаља живописа цркве Богородице Љевишке. Захваљујући поставци, аутора Бојана Поповића, посетиоци изложбе биће у могућности да науче више о овом изузетном споменику културе али и о функцији и значају копистике.

Као материјално сведочанство минулог времена, фреске уједно представљају и ванвременски код за разумевање еволуције културе, ликовног израза, духовности и идеологије. Цркву Богородице Љевишке у Призрену је, између 1306 – 1309. године, подигао кралј Милутин на месту рановизантијске катедрале. Протомајстор Никола подигао је храм са пет купола, припратом са спратом над којим се налази звоник, а Астрапи су као весници новог стила цркву живописали.

Осим религиозног аспекта, фресаке из Богородице Љевишке изузетно су значајне по својој монументалности, наративним композицијма и развијеној симболици ликовног израза, што је последица уплива византијског стила ренесансе Палеолога. Поштујући стару монументалност исказану величином композиција и фигура, живописци су тежили илустративном сликарству које мноштвом деталја и мотива прати ток приче. Захвалјујући наративности живописа, детаљи на фресакама пружају могућност сагледавања свакодневног живота, упознавање некадашњих становника ових простора, вредности којим су се руководили и лепоте окружења у коме су живели.

 

Кликните на слику да бисте отворили галерију:

 

У Галерији фресака данас се чува стотину педесет и осам копија малог формата из Богородице Љевишке, које су у периоду од 1950. до 1955. године израдили Зденка и Бранислав Живковић. Одмах по откривању живописа, који је током турског периода премалтерисан јер је црква претворена у џамију Живковићи су запечели копирање, забележивши мноштво детаља на најразличитијим медијима. У марту 2004. године цркава Богородице Љевишке је пострадала, а највећу штету претрпео је њен живопис. Захваљујући збирци Галерије фресака, у којој се чува више од 1300 копија фресака, у прилици смо да и данас, кроз детаље фресака сагледамо величанственост и лепоту Љевишког живописа.

andjeoblj


« Повратак на догађања