izlozbekalendar

Едгар Дега. Тренуци посматрања

Изложбу Едгар Дега. Тренуци посматрања  Народни музеј у Београду приређује у Галерији САНУ као посебну могућност да посетиоци непосредно доживе уметност великог француског сликара, која чине значајну целину фонда Народног музеја у Београду.

Кроз 29 радова на папиру заинтересовани ће моћи да се упознају са Дегаовим истраживањима, која често подразумевају комбиновање ликовних техника. Такође, заједно са излагањем 21 фотографије у форми модерне штампе, пружа се могућност за целовитији увид у његов јединствени уметнички сензибилитет и за упознавање дела урбане културе Париза друге половине 19. века.

Дега је био оличење једне опште радозналости која је преплавила модерни западни свет деветнаестог века, као последица активирања и динамизовања друштва. То свеколико кретање и брзина која се интензивирала, за последицу је имало да перцепција и доживљај окружења, постану крајње нестабилни. Уместо стабилности и трајног доживљаја, искуство живљења у актуелном времену сводило се на тренутак. Едгар Дега је кроз посматрање искусио тренутак који је био потврда његовог целовитог доживљаја и разумевања света који га је окружавао.

У уметниковим цртежима на изложби Едгар Дега. Тренуци посматрања, од којих нејвећи број потиче из колекције Ериха Шломовића, младог Београђанина, трагично пострадалог у Другом светском рату,  посебно у остварењима насталим у осмој деценији деветнаестог века, посетиоци ће моћи да препознају утицај научног реализма. Дега је проницљивошћу и критичком оштрином посматрао друштво кроз које се кретао, истовремено експериментишући у различитим техникама. У нешто познијим радовима који се чувају у Народном музеју,  уметник је ограничио је избор мотива представљајући их у једноставним ентеријерским призорима. Продубио је истраживања у пастелу наглашавајући вредности звонког и блиставог колорита, што га је приближило симболистима, да би затим поједноставио начин рада, усмеравајући се према синтетизму и линеаризму. У последњој деценији деветнаестог века, коју хронолошки покрива поставка, оснажен сећањем на романтичарске узоре из младости, Дега је дао примат колористичкој концепцији, а експресивност потеза и мрља приближила га је апстракцији.

Захваљујући сталном и активном приступу окружењу, Дега је својим модерним сензибилитетом отворио питања различитих феномена друштва модерног доба, као што су спектакуларизација, конзумеризам, криминал или родно питање.

Стотину година после Дегаове смрти, значење његовог дела се не потврђује само у односу на његово властито време, него и ретроспективно, из нашег савременог искуства и сазнања, због чега смо увек мотивисани да изнова проучавамо и тумачимо овога уметника.

Аутор изложбе је др Драгана Ковачић, уз коауторке монографског каталога др Миланку Тодић и Јелену Дергенц.

Пратећи програми

Током трајања изложбе биће организовано низ пратећих програма за све посетиоце који желе да сазнају нешто више о славном француском сликару:

Предавања, четвртком у 18 часова:

20. јул
Призори из модерног живота: Дегаов поглед
Др Драгана Ковачић, Народни музеј у Београду

27. јул
Дега и музика
Др Ивана Медић, Музиколошки институт САНУ

10. август
Дега између класичног и модерног
Јелена Дергенц, Народном музеј у Београду

24. август
Дега и фотографија
Др Миланка Тодић, Факултет за примењене уметности

Стручна вођења кроз изложбу

Средом у 13 часова
Четвртком у 17 часова
Најава групне посете са тумачењем изложбе на
eduka@narodnimuzej.rs

Радионице

16. јул у 12 часова
Едгар Дега и мој поглед на свет
Радионица за децу нижих разреда основне школе. Предвиђен је обилазак поставке и разговор о врстама перспективе и скраћењима у ликовном представљању. Креативни изазов радионице биће да се учесници сете неког призора из свакодневног живота који могу да прикажу у жабљој или птичијој перспективи, попут погледа на солитер, поглед са врха Калемегдана и сл. Радионицу води мр Ивана Јанковић, историчар уметности. Обавезно пријављивање на i.jankovic@narodnimuzej.rs

05. август у 12 часова
Дегаов потез
Програм намењен одраслима уз могућност да се уз инструкције сликарке Наташе Илић опробају у цртању пастелом по моделу. Поред сазнања о сликању овом, Едгару Дегау омољном техником, учесници ће моћи да се непосредно упознају са одликама Дегаовог цртежа, као и да осете његов потез и изражајни темперамент. Број учесника је ограничен. Пријаве се примају од 31. јула на eduka@narodnimuzej.rs

12. август у 12 часова
Моја балерина
Радионица за знатижељне основце. Основе цртања пастелом уз упућивање и вођење сликарке Невенке Радисављевић, пружиће деци могућност да открију радост и изазове стварања за штафелајем, као и особен доживљај изложбе Едгар Дега. Тренуци посматрања. Број учесника је ограничен. Пријаве ћемо примати од 7. августа на eduka@narodnimuzej.rs

Дечји ликовни конкурс
15. јул – 05. септембар
Овако је сликао Дега, а овако свет видим ја… 
Донесите нам ваш цртеж инспирисан радом Едгара Дегаа.

Контакт: pr@narodnimuzej.rs

Едгар Дега, Женски акт, угљен и пастел, 1896 Феатуред (1)


« Повратак на догађања