izlozbekalendar

Jezik je hranitelj naroda

U svetlu negovanja i unapređivanja kulturne saradnje sa srpskom dijasporom, izložba Jezik je hranitelj naroda iz kolekcije Muzeja Vuka i Dositeja Narodnog muzeja u Beogradu od 3. do 15. februara gostuje u Štutgartu. Izložba se otvara u okviru svečane Svetosavske akademije koju otvara ministar prosvete Republike Srbije, gospodin Mladen Šarčević.

Postavka dokumentarog tipa sadrži i podatke koji upućuju i upoznaju posetioce sa delatnošću i radom velikana srpskog jezika i književnosti Dositeja Obradovića i Vuka Karadžića, kao i odabrane fotografije i slike njihovih čuvenih portreta. Uz izložbu za posetioce je pripremljen i prateći program u vidu predavanja i kreativnih radionica za decu i odrasle. Posebno težište biće stavljeno na veze Vuka i Dositeja sa nemačkim govornim područjem i prijateljstvom sa braćom Grim i Geteom.

Izložbu realizuje Muzej Vuka i Dositeja Narodnog muzeja u Beogradu  u saradnji sa Školom Vuka i Dositeja, srpskom dopunskom školom iz Štutgarta uz podršku Generalnog konzulata Republike Srbije i hrama Svetih Srba svetitelja u Štutgartu.

Otvaranje izložbe je 3. februara 2018. godine u 17 časova na Svetosavskoj akademiji u sali Burgercentrum Vest, Bebelštrase 22, Štutgart.

Vuk Stefanović Karadžić


« Povratak na događanja