izlozbekalendar

Језик је хранитељ народа

Народни музеј организује изложбу Језик је хранитељ народа у Централној згради Универзитета у Новом Саду од 2. до 19. априла.

Документарна изложба Језик је хранитељ народа. Из колекције Музеја Вука и Доситеја Народног музеја у Београду садржи двадесет паноа са текстовима који посетиоцима представљају  делатност и рад Доситеја Обрадовића и Вука Стефановића Караџића. Текстове паноа прате одабране репродукције портрета хероја српске културе као и пејзажа, рађених техником уља, цртежа и акварела који су дело више уметника. Уз њих се налазе и репродукције личних предмета и  фотографија из друге половине 19. века на којима су приказани Вук Караџић и чланови његове породице.

Истоимена поставка гостовала је 2017.  и 2018. године у немачким градовима, на позив Српске допунске школе „Јован Јовановић Змај“ у Хамбургу и школе „Вук и Доситеј“ у Штутгарту где је отварање уприличено у оквиру Светосавске академије.

Аутори изложбе су мр Елиана Гавриловић, музејски саветник, кустос Музеја Вука и Доситеја и Марина Пејовић, музејски едукатор.

Језгро збирке Музеја Вука и Доситеја чини заоставштина Вука Стефановића Караџића коју је крајем 19. столећа (1894.) Краљевини Србији поклонила његова ћерка, Вилхелмина Мина Караџић Вукомановић. Вукова соба, односно Вуков музеј деловао је под окриљем тадашњег Народног музеја. У периоду после Другог светског рата, Вуковој збирци придодаје се  скромнија оставштина Доситеја Обрадовића и  одлуком владе НР Србије 28. фебруара 1949. године оснива се Вуков и Доситејев музеј. У почетку самосталан, Музеј  се од 1979. године поново припаја Народном музеју у Београду у чијем саставу и данас делује.

Речи Вука Стефановића Караџића које верно осликавају његова становишта одабране су за назив изложбе:

Језик је хранитељ народа. Докле год живи језик, докле га љубимо и почитујемо, њим говоримо и пишемо, прочишћавамо, дотле живи и народ, може се међу собом разумијевати и умно саједињавати, не прелива се у други, не пропада.

Вук Стефановић Караџић


« Повратак на догађања