izlozbekalendar

Језик је хранитељ народа

Музеја Вука и Доситејау и Српска допунска школа Јован Јовановић Змај из Хамбурга организију изложбу Језик је хранитељ народа. Из колекције Музеја Вука и Доситеја Народног музеја у Београду у Храма Светог арханђела Михаила  у Хамбургу од 10. до 19. новембра.

Документарна изложба Језик је хранитељ народа резултат је успешне сарадње остварене између Српске допунске школе Јован Јовановић Змај из Хамбурга и  Музеја Вука и Доситеја из Београда,  уз подршку  Генералног конзулата Републике Србије и Храма Светог арханђела Михаила  у Хамбургу.

Ова изложба  намењена је ученицима допунских српских школа у Немачкој, њиховим родитељима, али и свим пријатељима и  посетиоцима који желе ближе да се упознају са животом и радом прегалаца српског језика и културе: Доситејем Обрадовићем и Вуком Стефановићем Караџићем.

Изложбу чини двадесет паноа са текстовима који посетиоцима представљају делатност и рад наших великана. Текстове прате одабране фотографије портрета хероја српске културе и пејзажа, рађених техником уља, цртежа и акварела који су дело више уметника. Уз њих се налазе и репродукције  фотографија из друге половине 19. века на којима су приказани Вук Караџић и чланови његове породице.

Језгро збирке данашњег Музеја чини заоставштина Вука Стефановића Караџића коју је крајем 19. столећа Краљевини Србији поклонила његова ћерка, Вилхелмина Мина Караџић. Вуковој збирци придодата је касније скромнија оставштина Доситеја Обрадовића. У збирци Музеја Вука и Доситеја налазе се њихови лични предмети, књиге, писма  и фотографије као и уметничка дела – портрети, здања  и предели којима су ходили великани српске културе.

Доситеј Обрадовић био је просветитељ, преводилац, полиглота, неуморни светски путник, први министар просвете.

Вук Стефановић Караџић иако готово самоук, био је творац савремене азбуке, писац наше прве граматике, првог речника српског језика, први преводилац Новог завјета. Дружио се с највећим умовима тадашње Европе, попут Јакоба Грима и Јохана В. ф. Гетеа који су откривали један, до тада, непознати свет народне поезије с Балкана.

Речи Вука Стефановића Караџића из којих се очитује његова неисцрпна љубав ка свом народу, језику и просвећивању гласе:

Језик је хранитељ народа. Докле год живи језик, докле га љубимо и почитујемо, њим говоримо и пишемо, прочишћавамо, дотле живи и народ, може се међу собом разумијевати и умно саједињавати, не прелива се у други, не пропада.

 

Вук Стефановић Караџић


« Повратак на догађања