izlozbekalendar

Stalna postavka u Muzeju Vuka i Dositeja

Vukova kćer Mina 1894. godine zaveštala je svu očevu ostavinu Kraljevini Srbiji. Slike, lične i porodične predmete i knjige iz lične biblioteke na čuvanje je dobio Narodni muzej. Vukov muzej činio je deo Narodnog muzeja od kraja XIX veka i bio deo postavke u tadašnjoj zgradi Muzeja na Studentskom trgu, izložen u dve sobe. Spomen-soba Vuka Karadžića dopunjena kulturnim dobrima koja svedoče o Dositeju Obradoviću, odlukom Vlade NR Srbije, 28. februara 1949. godine, postaje samostalna ustanova. Muzej Vuka i Dositeja useljen je u tek obnovljenu zgradu, koja je prvobitno bila namenjena Školskom muzeju. Ovo zdanje, u kojem je jedno vreme radila i Velika škola, proglašeno je za spomenik kulture od izuzetnog značaja. Od juna meseca 1979. godine Muzej Vuka i Dositeja ponovo je u sastavu Narodnog muzeja iz kojeg je i ponikao.

Zahvaljujući razgranatoj delatnosti Muzeja Vuka i Dositeja, posebno osnovnoj postavci realizovanoj još davne 1949, a dopunjenoj 1987. godine, veliki broj posetilaca Muzeja mogao da se upozna sa delovanjem dvojice velikana srpske kulturne istorije.

Na naše veliko zadovoljstvo, Muzej je, od 26. decembra 2012, otvoren ponovo za javnost, nakon temeljnih radova na sanaciji, adaptaciji i restauraciji zgrade, i u prilici da predstavi novu, jedinstvenu postavku u ovom značajnom i posebnom memorijalnom muzeju. Postavljajući odabrana kulturna dobra u širi istorijski i kulturni kontekst, kreirana je postavka koja posetiocima različitih uzrasta i interesovanja omogućava raznovrsne nivoe emotivnog i obrazovnog iskustva. Realizovana sa ciljem da na neposredan način komunicira sa zainteresovanim posetiocima, da izuzetnost Vuka i Dositeja učini bliskom savremenom trenutku, te da aktere i događaje davno minulih epoha nenametljivo oživi – nova postavka Muzeja biće alatka zahvaljujući kojoj ćemo znanje, vrline i umeće prethodnika sagledati na nov način. Razotkrivajući gde se školovao Vuk, a radio Dositej, šta je to Velika škola, kako je AZ postalo A, a BUKI postalo B, ili pak šta je Mina Karadžić zapisala u svom Spomenaru, neposredno ćemo sagledati jedinstvenost i univerzalnost trenutka i neprolaznih vrednosti. Zahvaljujući realizaciji projekata rekonstrukcije i nove postavke kreiran je ambijent u kome će Muzej postati mesto susreta, centar okupljanja, učenja i igre. Pristupačna, čitljiva i ovovremenska postavka omogućiće da se publici približi istorijsko i kulturno vreme, ličnosti i njihova delatnost te da se posebna pažnja posveti istorijskim i kulturnim pokretima, idejama i događajima u Srbiji i Evropi.

Zahvaljujući novom konceptu postavke autora Ljiljane Čubrić, dinamičnom dizajnu za koji je zaslužan Igor Stepančić i razigranom vizuelnom identitetu koji je osmislila Irena Stepančić, danas smo u mogućnosti da u novom-starom prostoru Muzeja na nov način oživimo i doživimo sve ono što kultura i njeni istaknuti pregaoci suštinski predstavljaju.

 

Kliknite na sliku da biste otvorili galeriju
Stalna postavka Muzeja Vuka i Dositeja


« Povratak na događanja