izlozbekalendar

Пит Мондријан. Случај „Композиције II“

Народни музеј у Београду под покровитељством Амбасаде Краљевине Холандије и Министарства за културу и информисање Републике Србије приређује изложбу Пит Мондријан. Случај „Композиције II“.

Изложба је свечано отворена у четвртак, 27. новембра у 18 часова. Том приликом окупљенима  су се обратили мр Бојана Борић Брешковић, директорка Народног музеја и Њ. Е. Лоран Стоквис, амбасадор Краљевине Холандије, а изложбу је отворио Иван Тасовац, министар културе и информисања у Влади Републике Србије.

Тежиште ове изложбе представља биографија једне слике, која је услед своје изузетне слојевитости учинила „Композицију II“ битним актером локалне уметничке сцене. Реч је о делу Пита Мондријана, једног од најзначајнијих уметника апстрактног сликарства 20. века. Настала у Паризу 1929, Композиција II је две године касније стигла у наш музеј у склопу поклона Одбора за ширење холандске уметности у Југославији . Та донација била је део шире економске и културне сарадње, организоване у циљу развијања ближих међудржавних и дипломатских односа. Овим гестом, Народни музеј постао је једна од првих институција у свету која је у своју колекцију уврстила рад Пита Мондријана из неопластицистичке фазе.

Током свог истраживања, ауторке изложбе Јелена Дергенц и Симона Огњановић, успеле су да расветле многе музеолошке и уметничке контексте у које се ова слика периодично „уплитала“ током неколико деценија. Управо преко тих прича, које ће и учинити „Композицију II“ документом стварности коју њен аутор није ни познавао, могуће је пратити и разумевати различите позиције и схватања која су дефинисала уметничку, културну и друштвену реалност у локалном контексту. Уједно, истражујући све поменуте оквире, намера ауторки била је и да се отвори питање улоге музеја у стварању и легитимисању вредности, значења и уметничких позиција, као и односа музеја као места производње меморије и живе уметничке продукције.

Поред Композиције II посетиоци ће на изложби видети и дела деветоро домаћих уметника: Горана Ђорђевића, Николе Пилиповића, Александра Димитријевића, Зорана Насковског, Јелице Радовановић, Дејана Анђелковића, Добривоја Крговића, Мрђана Бајића и Веса Совиља, као и два неауторизована пројекта. Радови савремених уметника који нису сачувани биће презентовани фотографским записима и другим документарним материјалом. Занимљиво је да једна од уметничких инсталација која ће бити презентована укључује и неколико изузетно значајних дела из Збирке стране уметности.

 

Ауторке изложбе

Јелена Дергенц, Симона Огњановић

 

Координаторка пројекта

Драгана Ковачић

 

Кoнзeрвaциja и рестаурација слика

Сања Лазић, Мирослав Васић

 

Сарадница у реализацији изложбе

Јелена Војводић

 

Дизајн изложбе

арх. Миња Марјановић, Небојша Јехличка

 

Лектура и коректура српског текста

Татјана Корићанац

 

Превод текста на енглески језик

Тамара Rodwell-Јовановић

 

Техничка реализација изложбе

Горан Богојевић, Миодраг Миљуш, Момир Владисављевић, Милан Димитријевић, Ненад Бугарски, Милисав Марјацић

 

Реализацију пројекта помогли:

Архив Југославије

Политика новине магазини д.о.о.

Радио-телевизија Србије

Народна библиотека Србије

Холандски институт за историју уметности RKD

Факултет ликовних уметности у Београду

Музеј сувремене умјетности у Загребу

Вујичић колекција

Galerie Lazarew, Paris

Културни центар Београд

Галерија Ремонт

Јерко Денегри

 

 

Пит Мондријан, Композиција II, 1929, Збирка стране уметности, Народни музеј у Београду


« Повратак на догађања