izlozbekalendar

Портрет кнеза Михајла се враћа у Неготин

Неготински Музеј Крајине чува портрет кнеза Михајла из 1894. године, који је након више промена власника трајно поверен музеју.

Велики формат једног од најпродуктивнијих сликара у Србији с краја 19. века, самоуког Милисава Марковића из Књажевца, до недавно је био у изузетно лошем стању.

Колеге из Неготина повериле су комплексан рад на рестаурацији слике конзерваторима Народног музеја у Београду. Након шестомесечног рада на слици, ревитализовани портрет Кнеза Михајла спреман је да заузме место у изложбеној поставци неготинског музеја.

У среду 15. марта у 13 часова у Музеју Вука и Доситеја директор Музеја Крајине, Ивица Трајковић и колега Гордан Јањић, свечано ће преузети слику и уједно је први пут  видети након конзервације.

Том приликом ће конзерватори Невенка Радисављевић са менторима Александром Цвијетиновићем и Иваном Павићем представити заинтересованима поступке и процесе захваљујући којима је стање слике драстично унапређено.

Слика Милисава Марковића је сведочанство о култури 19. века, која је у целини обележена државним утемељењем Србије. Личност кнеза Михајла је од нарочитог значаја за Неготинску Крајину, ако се има у виду да је цела област припојена Кнежевини Србији 1833. године и да је надомак Неготина село које је населио кнез Милош названо Михајловац, по будућем кнезу.

Сликар Милисав Марковић  био је у великој мери ангажован на подручју Тимочке епархије и Неготинске Крајине. У своје време био је један од најпродуктивнијих иконописаца не само у Крајини већ у Кнежевини Србији. Осликао је неколико иконостаса и цркава, међу којима је и црква у Михајловцу, као и зидно сликарство обновљеног манастира у Букову, по угледу на Стеву Тодоровића, остварујући значајни  национални ликовни програм.

4815138232467456 (1)


« Повратак на догађања