izlozbekalendar

Слика грађанског друштва

Изложба портрета Анастаса Јовановића Слика грађанског друштва. Портрети Анастаса Јовановића из Збирке Народног музеја у Београду гостоваће у Музеју у Пријепољу од 20. априла до 20. маја.

Изложбом портрета Анастаса Јовановића из Народног музеја, Слика грађанског друштва, чији је аутор виши кустос Народног музеја, Евгенија Блануша, прошле године је обележено 200 година од рођења првог српског фотографа и литографа, који је оставио јединствено и незаменљиво сведочанство о животу, уметности и култури 19. века у Србији.

Јовановић својом галеријом портрета знаменитих личности поред животних физиономија историјских личности пружа на сликовит начин визуру у трансформацију српског друштва из оријентализујућег ка европском културном контексту пратећи формирање  грађанског друштва.

Највећи део Анастасовог опуса чине управо портрети, што је био жанровски оквир у којем се он исказао у пуној стваралачкој снази. Представљањем 37 одабраних радова, од којих већину чине литографије, пружа се увид у дела која у себи носе карактер специфичне грађанске културе, изражене кроз иконографију, костим, физиономију и друге изражајне елементе.

Анастас се у изради литографија ослањао на предлошке сопствених фотографија. Његове фотографије, као уметничка дела посебне вредности карактеристичне су за медиј којем припадају, док су његове литографије у већој мери аутентични израз људске осећајности. Радећи по својим предлошцима и обузет живим емоцијама, Анастас је у  литографије уписао и себе као ствараоца. Без тога његови радови не би имали изразит културно-историјски значај и недостајала би им она драгоцена одлика која потиче из стваралачке индивидуалности и субјективности једног уметника.

Анастас Јовановић, портрет Димитрије Аврамовић 1858 Насловна


« Повратак на догађања