izlozbekalendar

Језик је хранитељ народа

На позив Центра за културу„Градац“ из Рашке, Музеј Вука и Доситеја Народног музеја у Београду приредио је програм којим гостује од среде, 16. маја 2018. у просторијама Центра.

Поред монодраме Мој отац Вук Караџић у извођењу глумице Љиљане Јакшић,  публика ће моћи да погледа и документарну изложбу Језик је хранитељ народа. Из колекције Музеја Вука и Доситеја Народног музеја у Београду аутора мр Елиане Гавриловић, кустоса Музеја Вука и Доситеја и Марине Пејовић, едукатора Народног музеја у Београду.

Изложба садржи двадесет паноа са текстовима који посетиоцима представљају  делатност Музеја Вука и Доситеја од оснивања до данас. Припремљени панои садржајем живот и прегалаштво Доситеја Обрадовића, Вука Стефановића Караџића и његове ћерке Вилхелмине Мине Караџић. Текстове паноа прате одабране репродукције портрета као и пејзажа, рађених техником уља, цртежа и акварела који су део музејске колекције. Уз њих се налазе и репродукције личних предмета и  фотографија из друге половине 19. века на којима су приказани Вук Караџић и чланови његове породице.

Речи Вука Стефановића Караџића које верно осликавају његова становишта одабране су за назив изложбе:

„Језик је хранитељ народа. Докле год живи језик, докле га љубимо и почитујемо, њим говоримо и пишемо, прочишћавамо, дотле живи и народ, може се међу собом разумијевати и умно саједињавати, не прелива се у други, не пропада“.

Изложба Језик је хранитељ народа гостовала је крајем 2017.  и почетком 2018. године у Хамбургу и Штутгарту, а недавно је приказана  у Изложбеном павиљону Централне зграде Универзитета у Новом Саду и у просторијама Библиотеке „Влада Аксентијевић“ у Обреновцу.

Вук Стефановић Караџић


« Повратак на догађања