izlozbekalendar

Raška škola arhitekture

Obeležavajući Međunarodni dan osoba sa invaliditetom u Galeriji fresaka otvorena je taktilna izložba Raška škola arhitekture. Realizovana u okviru projekta Taktilna galerija srednjovekovnih spomenika izložba predstavlja rezultate saradnje Narodnog muzeja sa švedskom nevladinom organizacijom Kulturna baština bez granica (CHwB) i fondacijom Stavros Niarchos.

Izložbu čine taktilne makete Bogorodičine crkve u Studenici, pirga Svetog Save iz Hilandara, manastira Žiče, Sopoćana, Dečana i manastira Gradac. Pored srednjovekovnih spomenika posetioci će imati mogućnost da, zahvaljujući čulu dodira, osete i upoznaju izuzetnu kamenu plastiku manastira Studenica. Svi izloženi eksponati biće opremljeni legendama na Brajevom pismu, dok će izložba biti upotpunjena katalogom štampanim krupnim slovima i Brajevim pismom, uz pomoć koga ćemo sagledti specifičnosti spomenika Raške arhitekture.

Taktilna izložba Raška škola arhitekture samo je jedan u nizu projekata realizovanih sa željom da se stvore uslovi da svi zainteresovani postanu aktivni učesnici u interpretaciji i brizi o baštini. Zahvaljujući Niarhos fondaciji Narodni muzej je dobio mašinu za štampanje na Brajevom pismu, te je katalog koji će pratiti ovu izložbu samo jedno od izdanja zahvaljujući kome će slepe i slabovide osobe imati prilike da se upoznaju sa izuzetnim zbirkama Narodnog muzeja.

Autor izložbe i kataloga je Ivan Kručičan, kustos Odeljenja za edukaciju Narodnog muzeja.

 

IMG_0100


« Povratak na događanja