izlozbekalendar

Рашка школа архитeктуре

Обележавајући Међународни дан особа са инвалидитетом у Галерији фресака отворена је тактилна изложба Рашка школа архитeктуре. Реализована у оквиру пројекта Тактилна галерија средњoвековних споменика изложба представља резултате сарадње Народног музеја са шведском невладином организацијом Културна баштина без граница (CHwB) и фондацијом Stavros Niarchos.

Изложбу чине тактилне макете Богородичине цркве у Студеници, пирга Светог Саве из Хиландара, манастира Жиче, Сопоћана, Дечана и манастира Градац. Поред средњовековних споменика посетиоци ће имати могућност да, захваљујући чулу додира, осете и упознају изузетну камену пластику манастира Студеница. Сви изложени експонати биће опремљени легендама на Брајевом писму, док ће изложба бити употпуњена каталогом штампаним крупним словима и Брајевим писмом, уз помоћ кога ћемо сагледти специфичности споменика Рашке архитектуре.

Тактилна изложба Рашка школа архитектуре само је један у низу пројеката реализованих са жељом да се створе услови да сви заинтересовани постану активни учесници у интерпретацији и бризи о баштини. Захваљујући Ниархос фондацији Народни музеј је добио машину за штампање на Брајевом писму, те је каталог који ће пратити ову изложбу само једно од издања захваљујући коме ће слепе и слабовиде особе имати прилике да се упознају са изузетним збиркама Народног музеја.

Аутор изложбе и каталога је Иван Кручичан, кустос Одељења за едукацију Народног музеја.

 

IMG_0100


« Повратак на догађања