izlozbekalendar

Са Тобом, у пустињи

Народни музеј у Београду у сарадњи са организацијом Културни елемент организује концерт дуа Мина Глигорић (сопран) и Ана Спремић (клавир) у четвртак 31. августа од 19 часова у Музеју Вука и Доситеја.

Концерт под називом Са Тобом, у пустињи посвећен је америчкој песникињи Емили Дикинсон, а публика ће поред приче о Емили бити у прилици да чује композиције савремених америчких и српских композитора. Као и до сада и овај летњи концерт је организован у сарадњи Народног музеја и Културног елемента.

Емили Дикинсон је била позната америчка песникиња, врло значајна за развијање америчке и светске позоришне сцене. Многе њене иновације чине основу савремене поезије, али је занимљиво да је за време свог живота објавила свега неколико песама. Њена уметност била је интимна похвала љубави, малим стварима, Богу и животу. Велики утицај на њу и њено стваралаштво имала је и жена њеног брата Сузан Дикинсон, а композитор Арон Копланд одабрао је управо њене стихове за његов најобимнији циклус песама.

Мина Глигорић рођена је 1993. године у Шапцу, где завршава основну и средњу музичку школу, а 2012. године уписује Факултет музичке уметности у Београду, одсек соло певање у класи проф. мр Катарине Јовановић, где са највишим оценама завршава мастер студије. Вишеструки је добитник прве награде на такмичењу Никола Цвејић у Руми, носилац прве награде на такмичењу Српска соло песма у Младеновцу, првонаграђена на међународном такмичењу Лазар Јовановић 2016. године. Дипломирала је са највишом оценом у класи проф. Катарине Јовановић. Исте године остварује сарадњу са проф. Еричом Траxлером са Универзитета уметности у Бечу у области барокне музике, а убрзо затим одлази на усавршавање у Аустрију, где у оквиру Аустријске барокне академије сарађује са Чристианом Хилзом (Универзитет уметности у Берну), Робертом Мамели (Италија) и Марином Бартоли (Италија). На овом мастеркласу постаје носилац стипендије за 2017. годину коју АБА додељује најбољим полазницима курса. У новембру 2016. је похађала мајсторски курс баритона Владимира Редкина, солисте Бољшој театра, а већ у децембру добија награду лауреата такмичења Лазар Јовановић у Београду. Ове године била је и полазник мајсторског курса Давида Гоwланђа, уметничког директора програма за младе у оквиру Royal Opera House.

Ана Спремић (клавир) је рођена у Лозници 1993. године, где је завршила нижу музичку школу, док је средње музичко образовање стекла у МШ Михаило Вукдраговић у Шапцу, у класи проф. Хелене Давидовић. Основне академске студије клавира завршила је на Факултету музичке уметности у Београду у класи др ум. Владимира Цвијића, у чијој класи наставља и мастер академске студије. Премијерно је изводила дела младих српских аутора, а имала је прилику да свира и на фестивалима савремене музике КоМА и Lasciar vibrare. Нека од ових извођења емитовали су Soundart Радио у Великој Британији, Ellensburg Community Radio (ECR)- Вашингтон, Радио Београд 2 и Радио Београд 3. Тренутно ради на Институту за уметничку игру и у Балетској школи Лујо Давичо у Београду као музички сарадник на смеровима класични балет и савремена игра.

Мина Глигорић и Ана Спремић изводиће композиције прилагођене извођењу за глас и клавир.

Композитори Копанда, Крстајић.

Концерт се организује у оквиру манифестације Музеј у срцу града.

sa tobom u pustinji koncert narodni muzej u beogradu

sa tobom u pustinji koncert narodni muzej u beogradu


« Повратак на догађања