izlozbekalendar

Централни Балкан између грчког и келтског света – Кале Кршевица 2001-2011

Изложба Народног музеја у Београду Централни Балкан између грчког и келтског света. Кале Кршевица 2001-2011 отвора се у четвртак, 21. децембра 2017. године у 19 часова у Археолошком музеју у Скопљу.

Уз обраћање Горана Санева, в.д. директора Археолошког музеја и Бојане Борић Брешковић, директорке Народног музеја у Београду, изложбу ће свечано отворити Роберт Алагјозовски, министар културе Републике Македоније и Душанка Дивјак Томић, амбасадорка Републике Србије у Македонији.

На гостујућој поставци су представљени резултати десетогодишњих археолошких истраживања која су спорводили стручњаци Народног музеја у Београду, Археолошког института САНУ и Народног музеја у Врању: Публика је пбри пут имала могућност да их види 2012. године када је ова изложба постављена у централној згради Народног музеја у Београду. Након неколико гостовања, овога пута грађани и гости града Скопља, моћи ће да се упознају са резултатима успешно спроведених истраживања једног од најзначајнијих локалитета у Србији.

Смештен на узвишењу Кале у селу Кршевица надомак Бујановца, овај локалитет показује све карактеристике урбане целине која је настала и развијала се под јаким грчким утицајем, да би, након неколико векова трајања, нестала после келтских освајања.

Изложба Централни Балкан између грчког и келтског света – Кaлe-Кршевица 2001 – 2011 пружа прилику да се, уз помоћ предмета који су се користили, заната који су били заступљени и објеката који су подизани, сагледа динамична историју ових простора кроз елементе свакодневног живота.

Аутор изложбе је др Петар Поповић из Археолошког института у Београду, као и истраживачи Народног музеја Ненад Радојчић, музејски саветник, и сарадници Вера Крстић, виши кустос и Аца Ђорђевић, музејски саветник.

Захваљујући Министарству културе и информисања Републике Србије на подршци у реализацији ове значајне међународне изложбе, остварена је могућност обнављања сарадња националних музејских институција двеју држава, Народног музеја у Београду и Археолошког музеја у Скопљу.

До сада ова изложба успешно је била представљена нашој публици у Београду, Врању, Краљеву, Зрењанину, Суботици.

 

Кале Кршевица - Фрагмент-црвенофигуралне-посуде-4.-век-п.н.е.


« Повратак на догађања