izlozbekalendar

Centralni Balkan između grčkog i keltskog sveta – Kale Krševica 2001-2011

Izložba Narodnog muzeja u Beogradu Centralni Balkan između grčkog i keltskog sveta. Kale Krševica 2001-2011 otvora se u četvrtak, 21. decembra 2017. godine u 19 časova u Arheološkom muzeju u Skoplju.

Uz obraćanje Gorana Saneva, v.d. direktora Arheološkog muzeja i Bojane Borić Brešković, direktorke Narodnog muzeja u Beogradu, izložbu će svečano otvoriti Robert Alagjozovski, ministar kulture Republike Makedonije i Dušanka Divjak Tomić, ambasadorka Republike Srbije u Makedoniji.

Na gostujućoj postavci su predstavljeni rezultati desetogodišnjih arheoloških istraživanja koja su sporvodili stručnjaci Narodnog muzeja u Beogradu, Arheološkog instituta SANU i Narodnog muzeja u Vranju: Publika je pbri put imala mogućnost da ih vidi 2012. godine kada je ova izložba postavljena u centralnoj zgradi Narodnog muzeja u Beogradu. Nakon nekoliko gostovanja, ovoga puta građani i gosti grada Skoplja, moći će da se upoznaju sa rezultatima uspešno sprovedenih istraživanja jednog od najznačajnijih lokaliteta u Srbiji.

Smešten na uzvišenju Kale u selu Krševica nadomak Bujanovca, ovaj lokalitet pokazuje sve karakteristike urbane celine koja je nastala i razvijala se pod jakim grčkim uticajem, da bi, nakon nekoliko vekova trajanja, nestala posle keltskih osvajanja.

Izložba Centralni Balkan između grčkog i keltskog sveta – Kale-Krševica 2001 – 2011 pruža priliku da se, uz pomoć predmeta koji su se koristili, zanata koji su bili zastupljeni i objekata koji su podizani, sagleda dinamična istoriju ovih prostora kroz elemente svakodnevnog života.

Autor izložbe je dr Petar Popović iz Arheološkog instituta u Beogradu, kao i istraživači Narodnog muzeja Nenad Radojčić, muzejski savetnik, i saradnici Vera Krstić, viši kustos i Aca Đorđević, muzejski savetnik.

Zahvaljujući Ministarstvu kulture i informisanja Republike Srbije na podršci u realizaciji ove značajne međunarodne izložbe, ostvarena je mogućnost obnavljanja saradnja nacionalnih muzejskih institucija dveju država, Narodnog muzeja u Beogradu i Arheološkog muzeja u Skoplju.

Do sada ova izložba uspešno je bila predstavljena našoj publici u Beogradu, Vranju, Kraljevu, Zrenjaninu, Subotici.

 

Kale Krševica - Fragment-crvenofiguralne-posude-4.-vek-p.n.e.


« Povratak na događanja