izlozbekalendar

Скулптура у служби историје. Дела из Народног музеја у Београду

Народни музеј у Београду је поводом обележавања нацоналног празника Сретање – Дан државности Републике Србије приредио изложбу Скулптура у служби историје. Дела из Народног музеја у Београду.  Након што је београдској публици представљена у Великој галерији Дома војске у фебруару текуће године, са задовољством најављујемо гостовање изложбе у крушавачком Народном музеју, где ће моћи да се види  од 22. јуна до 25. августа.

Кроз поставку чији је аутор музејски саветник Вера Грујић нуди се могућност за стицање увида у друштвене, политичке и културолошке преображаје у Србији последњих деценија XIX и почетка XX века. Представе догађаја и личности које су мењале ток историје, као и заслужних савременика, утицале су на формирање система вредности на којем су васпитаване генерације заслужне за развитак и уздизање Србије

Пратећи новију историју скулптуре у Србији, почев од страних аутора, преко првих академских, од стране државе стипендираних вајара, Петра Убавкића и Ђорђа Јовановића, кроз поставку изложбе Скулптура у служби историје. Дела из Народног музеја у Београду упознајемо се са савременим идејама о ликовном представљању историјских догађаја, ликова владара, хероја и заслужних грађана, о визуелној артикулацији историје.

У скулптурама и рељефима заступљених уметника  који су деловали у деценијама обележеним стицањем самосталности и државног утемељења, препознатљив је печат националног романтизма. Они су стварали у оквиру различитих видова реализма, прихватајући у одређеној мери модерне изражајне тековине. Одабир изложених скулптура омогућава сагледавање стилске разноврсности у изразу кроз тенденције које су се смењивале у новијој скулптури у Србији. Од минуциозног академског приступа са елементима класицизма, преко утицаја незаобилазног Родена и аутентичних тумачења сецесије, скуплтура у Србији улазила је у подручје европских савремених токова.

На изложби Скулптиура у служби историје. Дела из Народног музеја у Београду ће бити изложено 31 одабрано остварење, знаменитих уметника почев од Јозефа Клеменса, Енрика Пација, Јоаниса Кососа и Јозефа Кранеа, преко чувених Петра Убавкића, Ђорђа Јовановића, Симеона Роксандића, Томе Росандића, Јана Коњарека Рудолфа Валдеца, Драгомира Арамбашића, Јована Пешића, Пашка Вучетића, закључно са Иваном Мештровићем.

 

И. Мештровић, Краљевић Марко на коњу 1 (1)


« Повратак на догађања