izlozbekalendar

Скулптура у служби историје. Дела из Народног музеја у Београду

Поводом обележавања националног празника Сретење – Дан државности Републике Србије, Народни музеј у Београду у сарадњи са Медија центром „Одбрана“ реализује изложбу Скулптура у служби историје. Дела из Народног музеја у Београду.

Изложба ће бити отворена у Великој галерији Дома Војске Србије од 17. фебруара у 13 часова и трајаће до 06. марта текуће године.

Пратећи новију историју скулптуре у Србији, почев од страних аутора, преко првих академских, од стране државе стипендираних вајара, Петра Убавкића и Ђорђа Јовановића, кроз поставку изложбе Скулптура у служби историје. Дела из Народног музеја у Београду упознајемо се са савременим идејама о ликовном представљању историјских догађаја, лика владара, хероја и заслужних грађана, о визуелној артикулацији историје.

Кроз поставку чији је аутор музејски саветник Вера Грујић нуди нам се могућност за стицање увида у друштвене, политичке и културолошке преображаје у Србији последњих деценија XIX и почетка XX века. Представе догађаја и личности које су мењале ток историје, као и заслужних савременика, утицале су на формирање система вредности на којем су васпитаване генерације заслужне за развитак и уздизање Србије.

У скулптурама и рељефима заступљених уметника  који су деловали у деценијама обележеним стицањем самосталности и државног утемељења, препознатљив је печат националног романтизма. Они су стварали у оквиру различитих видова реализма, прихватајући у одређеној мери модерне тековине. Одабир изложених скулптура омогућава сагледавање стилске разноврсности у изразу кроз тенденције које су се смењивале у новијој скулптури у Србији. Од минуциозног академског приступа са елементима класицизма, преко утицаја незаобилазног Родена и аутентичних тумачења сецесије, скулптура у Србији улазила је у подручја европских савремених токова.

На изложби Скулптура у служби историје. Дела из Народног музеја у Београду ће бити изложено 34 одабрана остварења, знаменитих уметника почев од Јозефа Клеменса, Енрика Пација, Јоаниса Кососа и Јозефа Кранеа, преко чувених Петра Убавкиоћа, Ђорђа Јовановића, Симеона Роксандића, Томе Росандића, Јана Коњарека Рудолфа Валдеца, Драгомира Арамбашића, Јована Пешића, Пашка Вучетића, закључно са Иваном Мештровићем.

И. Мештровић, Краљевић Марко на коњу 1 (1)


« Повратак на догађања