izlozbekalendar

Српско уметничко наслеђе на Косову и Метохији. Идентитет, значај, угроженост

Захваљујући успешној сарадњи Српске академије наука и уметности, Српске православне цркве и Народног музеја у Београду у периоду од 27. септембра до  26. новембра 2017. године у Галерији САНУ биће реализована изложба Српско уметничко наслеђе на Косову и Метохији. Идентитет, значај, угроженост.

Конференција за медије биће приређена у Галерији САНУ 26. септембра у 12 часова док је свечано отварање изложбе заказано је за 27. септембар у 19 часова.

Мултимедијалну изложбу аутора, дописног члана САНУ Мидрага Марковића и проф. др Драгана Војводића, Српско уметничко наслеђе на Косову и Метохији. Идентитет, значај, угроженост чине две, вишеструко проблемски повезане основне тематске целине.

Прва целина за циљ има да уз помоћ одабраних експоната представи особен културни идентитет српског уметничког и духовног наслеђа са Косова и Метохије који је настајао и развијао се у распону од 12. до 20. века.  Како је делом настајао као одговор на потребе државе и цркве нарочита пажња биће посвећена прегнућима ктитора и приложника у стварању и идентитетском профилисању.

Друга целина у оквиру изложбе биће усмерена на подизање свести о јасној идентитетској одређености и угрожености тог културног наслеђа. Уз помоћ документарног материјала на изложби ће бити представљени различити облици угрожавања и уништавања културног наслеђа на Косову и Метохији.

Посетиоци изложбе Српско уметничко наслеђе на Косову и Метохији. Идентитет, значај, угроженост имаће јединствену прилику да виде изузетна културна добра која се чувају у збиркама Народног музеја у Београду, Музеја СПЦ, Музеја Примењене уметности, Архива САНУ и манастирским ризницама. Изложена културна добра ће моћи да се сагледају у свој њиховој лепоти и сјају имајући у виду да су захваљујући припремама за реализацију овог значајног изложбеног пројекта бројни предмети прошли конзерваторско-рестаураторски третман.

Народни музеј у поставци учествује са 108 експоната, у оквиру којих су иконе, копије фресака, накит, камена пластика, фрагменти живописа, срадњовековни натписи и друго.

Поводом изложбе приређене су и три пратеће публикације – каталог изложбе и зборник радова, обе на српском и на енглеском језику, публикација Црква Светог Ђорђа у Речанима код Суве Реке као и Цртежи фресака и архитектуре (научна грађа о храму из 14. века, срушеном до темеља 1999).

Бура на мору, Грачаница, 1321, копија фреске (1)


« Повратак на догађања