izlozbekalendar

Srpsko umetničko nasleđe na Kosovu i Metohiji. Identitet, značaj, ugroženost

Zahvaljujući uspešnoj saradnji Srpske akademije nauka i umetnosti, Srpske pravoslavne crkve i Narodnog muzeja u Beogradu u periodu od 27. septembra do  26. novembra 2017. godine u Galeriji SANU biće realizovana izložba Srpsko umetničko nasleđe na Kosovu i Metohiji. Identitet, značaj, ugroženost.

Konferencija za medije biće priređena u Galeriji SANU 26. septembra u 12 časova dok je svečano otvaranje izložbe zakazano je za 27. septembar u 19 časova.

Multimedijalnu izložbu autora, dopisnog člana SANU Midraga Markovića i prof. dr Dragana Vojvodića, Srpsko umetničko nasleđe na Kosovu i Metohiji. Identitet, značaj, ugroženost čine dve, višestruko problemski povezane osnovne tematske celine.

Prva celina za cilj ima da uz pomoć odabranih eksponata predstavi osoben kulturni identitet srpskog umetničkog i duhovnog nasleđa sa Kosova i Metohije koji je nastajao i razvijao se u rasponu od 12. do 20. veka.  Kako je delom nastajao kao odgovor na potrebe države i crkve naročita pažnja biće posvećena pregnućima ktitora i priložnika u stvaranju i identitetskom profilisanju.

Druga celina u okviru izložbe biće usmerena na podizanje svesti o jasnoj identitetskoj određenosti i ugroženosti tog kulturnog nasleđa. Uz pomoć dokumentarnog materijala na izložbi će biti predstavljeni različiti oblici ugrožavanja i uništavanja kulturnog nasleđa na Kosovu i Metohiji.

Posetioci izložbe Srpsko umetničko nasleđe na Kosovu i Metohiji. Identitet, značaj, ugroženost imaće jedinstvenu priliku da vide izuzetna kulturna dobra koja se čuvaju u zbirkama Narodnog muzeja u Beogradu, Muzeja SPC, Muzeja Primenjene umetnosti, Arhiva SANU i manastirskim riznicama. Izložena kulturna dobra će moći da se sagledaju u svoj njihovoj lepoti i sjaju imajući u vidu da su zahvaljujući pripremama za realizaciju ovog značajnog izložbenog projekta brojni predmeti prošli konzervatorsko-restauratorski tretman.

Narodni muzej u postavci učestvuje sa 108 eksponata, u okviru kojih su ikone, kopije fresaka, nakit, kamena plastika, fragmenti živopisa, sradnjovekovni natpisi i drugo.

Povodom izložbe priređene su i tri prateće publikacije – katalog izložbe i zbornik radova, obe na srpskom i na engleskom jeziku, publikacija Crkva Svetog Đorđa u Rečanima kod Suve Reke kao i Crteži fresaka i arhitekture (naučna građa o hramu iz 14. veka, srušenom do temelja 1999).

Bura na moru, Gračanica, 1321, kopija freske (1)


« Povratak na događanja