izlozbekalendar

Свети Спиридон – заборављени

У оквиру изложбе Свети Спиридон – заборављени чудотворац која се 10. маја отвара у Музеју Војводине у Новом Саду, Народни музеј у Београду ће учествовати позајмицом од 24 иконе које ће бити саставни део изложбене поставке.

Изложба нуди историјски осврт o Св. Спиридону, кипарском епископу из 4. века – од најранијих биографских података, преко житија и историјата његових моштију, закључно са историјатом и токовима распростирања његовог култа.

У том смислу биће изложене  иконе и копије фресака, као и предстаљењни храмови посвећени Св. Спиридону, заштитнику бројних заната и еснафа, помораца и бродова. Осим богослужбених  књига и  црквеног текстила, на изложби ће бити представљени и портрети помораца и предмети везани за историју поморства као и еснафска писма и цеховски документи занатлија.

Изложбом чикји су аутори Сузана Миловановићи Александар Петијевић  ће бити скренута пажња на традицију поштовања светитељевих моштију и култ овог светитеља у народној традицији  као заштитника деце, маслина и стоке, али и на постојање српских сребрних вотивних прилога у Цркви Св. Спиридона на Крфу и успомене и сведочанства српске војске на Крфу у годинама Првог светског рата.

хп izložbda spiridon


« Повратак на догађања