izlozbekalendar

XIX Међународна смотра археолошког филма

Народни музеј у Београду организује Деветнаесту међународну смотру археолошког филма у Југословенској кинотеци од 22. до 29. марта.

Овогодишњу смотру Народни музеј организује у сарадњи сa Институтом Конфуције, Руским домом, Гете институтом, Италијанским институтом за културу, Институтом Сервантес, Хеленском фондацијом за културу, Културним центром Исламске Републике Иран и амбасадама Републике Азербејџан, Републике Турске, Украјине, Републике Бугарске, као и самосталним ауторима из Хрватске и Србије.

Почасни гост овогодишње Смотре је Народна Република Кина са филмом Уметност у пећинама провинције Гансу којим ће смотра бити свечано отворена.

У програм је ове године уврштено укупно 39 филмова из 13 земаља – Кине (1), Турске (1), Азербејџана (2), Немачке (4),  Италије (5), Шпаније (3), Грчке (4), Ирана (1), Хрватске (1), Бугарске (1), Русије (4), Украјине (1) и Србије (11).  Филмови својим садржајем у највећој мери доносе новине из света археологије, у виду репортажа, али и  образовних филмова који представљају важна открића, као и изузетна достигнућа древних цивилизација. Филмска остварења су углавном  била приказана на угледним европским фестивалима археолошког филма, попут фестивала у Роверету у Италији, Ируну у Шпанији или у немачком Килу. Као и претходних година, филмови се одликују високим научним квалитетом, али и иновативним приступом културној баштини, омогућавајући на тај начин, не само стручњацима него и свим заинтересованим посетиоцима да се упознају са најновијим археолошким истраживањима у свету и код нас.

Народни музеј редовни је домаћин ове смотре од 1998. године, када је у сарадњи са организаторима Фестивала у Роверету, часописом  Аrcheologia Viva и Италијанским институтом за културу у Београду, код нас први пут организована оваква манифестација. Смотра нема такмичарски карактер и од самог почетка је замишљена као ревија најновијих остварења у продукцији документарног филма.

Будући да је Србија актуелни координатор радном групом за културу  оквиру Организације за црноморску економску сарадњу – BSEC и да ће текуће године бити домаћин министарске конференције из области културе, посебно задовољство је ће у оквиру смотре бити приказани филмови земаља BSEC-а: Русије, Грчке, Турске, Украјине, Бугарске, Азербејџана и Србије.

Руковођени тежњом ка унапређењу понуде смотре, ове године ће бити представљени филмови младих истраживача и студената археологије Филозофског факултета у Београду, као и два анимирана филма Студија за анимацију Дечјег културног центра. Последњег дана смотре, предвиђено је одржавање трибине Археологија и медији са релевантним учесницима из сфере науке и новинарства.

Филмске пројекције ће почињати сваки даном у 19.30 часова у Свечаној сали Југословенске кинотеке у Узун Мирковој 1. Улазнице се могу купити на билетарници Југословенске кинотеке.

Детаљан програм фестивала можете погледати овде.

19-ta smotra arheoloskog filma BANER WEB (1)


« Повратак на догађања