izlozbekalendar

XVII Међународна смотра археолошког филма

Народни музеј у Београду са Југословенском кинотеком, а у сарадњи сa амбасадама Републике Кипар, Републике Турске, Краљевине Белгије, Гете институтом, Италијанским институтом за културу, Институтом Сервантес, Хеленским фондом за културу, Културним центром Исламске Републике Иран и ауторима из Црне Горе и Србије организује XVII Међународну смотру археолошког филма, која ће се одржати од 31. марта до 7. априла 2016. у дворани Југословенске кинотеке.

Смотру ће свечано отворити Бојана Борић Брешковић, директор Народног музеја у Београду, Њ.Е. Константинос Елиадес, амбасадор Републике Кипар и Иван Тасовац, министар културе и информисања у Влади Републике Србије.

XVII Међународна смотра археолошког филма организује се под покровитељством Министартсва културе и информисања републике Србије.

Народни музеј редовни је домаћин ове смотре од 1998. године, када је у сарадњи са организаторима Фестивала у Роверету, часописом  Аrcheologia Viva и Италијанским институтом за културу у Београду, код нас први пут организована оваква манифестација. Смотра нема такмичарски карактер и од самог почетка је замишљена као ревија нових остварења у продукцији документарног филма. На овај начин културна јавност има прилике да се упозна са најновијим филмским остварењима из области археологије и сродних научних дисциплина.

Ове године биће приказано 20 филмова из 10 земаља –  Кипра (1), Италије (5), Ирана (2), Немачке (3),  Белгије (1), Шпаније (3),Грчке (1), Турске (1), Црне Горе  (1) и Србије (2). Изабрани филмови одликују се високим научним квалитетом, али и атрактивним приступом културној баштини, те тако омогућавају не само стручњацима него и свима онима које привлаче старе цивилизације да се упознају са значајним и драгоценим светским споменицима. То су углавном новости и репортаже, али и образовни филмови који представљају важна открића, изузетна достигнућа прошлости из различитих цивилизацијских периода.

Програм смотре можете преузети овде.

Пројекције ће се одржавати сваког дана са почетком у 19 часова у Југословенској кинотеци, Узун Миркова 1.

Улазнице за пројекције се могу куповати на билетарници Југословенске кинотеке, од  дана отварања смотре, сваким даном од 17 часова по цени од 200 динара. Репертоар филмова ће бити ускоро доступан.

17. међународни фестивал археолошког филма 17. међународни фестивал археолошког филма
17. међународни фестивал археолошког филма


« Повратак на догађања