Josif-Klek-Reklame.jpg
20. септембра 2017.

Фондација Трејс за људе подржава реконструкцију и трансформацију Народног музеја у Београду

Дародавци и добротвори одувек су у складу са својим могућностима и сензибилитетом помагали музејске институције и завређују посебну захвалност. Настављајући ову племениту традицију Фондација Трејс за људе препознајући значај труда који запослени у институцијама културе и заштите улажу у очуваље нашег идентитета, наслеђа, наше културе и историје одлучила је да подржи Народни музеј у Београду.

У четвртак, 21.09.2017. године, у галерији Центра за културу Влада Дивљан Београд, са почетком у 18.00 часова извршни директор фондације Трејс за људе Десислава Љубенова и Никола Никодијевић, председник скупштине града Београда отвориће изложбу ДЕСТИНАЦИЈЕ 8 бугарских уметника у Београду. Београд ће овим поводом посетити и председник Савеза ликовних уметника Бугарске Љубен Генов, његов заменик Димитар Грозданов, који у реализацији изложбе учествују и својим делима. Београдска публика имаће прилику да се сусретне и са делима Василке Моневе, чија дела се налазе и у Лувру, као и делима Николаја Јаникијева – првог савременог бугарског уметника чије је уметничко дело у јулу текуће године продато у једној од најпрестижнијих аукцијских кућа Christie’s. Међу осам уметника заступљена је и Долорес Дилова чији је отац Дило Дилов следбеник Београдске ликовне академије и  ученик професора Мила Милуновића. Уметници као што су Румен Начев и Станимир Желев већ су добро познати српској публици. Међу излагачима је заступљен и Иво Хаџимишев, аутор преко 20 самосталних колекција фотографија и фото есеја које су приказане и у Енглеској, Аустрији, Холандији, Француској, Италији, Литванији, Пољској, Нигерији, Мађарској, Мексику и Сједињеним Америчким Државама.

Фондација Трејс за људе део је породице Trace Group Hold AD која је ангажована на бројним важним инфраструктурним пројектима у Србији као што су Источни и Јужни крак Коридора 10 и др. Већ десет година Фондација у Бугарској спроводи одговорну социјалну политику, а од 2014. године заједно са Trace Group Hold AD у Србији подржава значајне пројекате у области науке, образовања, културе и спорта. Током последњих година Фoндација је подржала Универзитет у Нишу, женски фудбалски клуб Машинац, организацију Животна помоћ, Министарство за рад, запошљавање, борачка и социјална питања, као и друге образовне и културне институције у Србији.

Препознајући значај културног наслеђа и улогу културе у животима свих нас Фондација Трејс за људе је одлучила да уз помоћ истакнутих бугарских уметника, чија дела ће посетиоци имати прилику да виде на изложби Дестинације, подржи један не само за Србију већ и за Европу значајан пројекат – рестаурацију зграде Народног музеја. Имајући у виду да су након дугог период ишчекивања 25. јула 2016. године почели грађевински радови на санацији, адаптацији и рестаурацији централног објекта Народног музеја и да ће захваљујући напорима истакнутих културних прегалаца Музеј половином 2018. године дочекати све заинтересоване посетиоце, Фондација Трејс за људе даће свој допринос реализацији пројекта у планираном року. Средства прикупљена аукцијом дела савремених бугарских уметника биће усмерена на реализацију овог значајног пројекта чији ће завршетак донети неизмерно задовољство како грађанима тако и свим гостима Србије.

„Фондација „Трејс за људе“ спремна је да подржи и подржава иницијативе – духовне мостове, амбасадоре уметности, каже извршни директор др. Десислава Љубенова и наставља: Изложба у Београду је једна од њих. Изузетна је за нас прилика да се нађемо у културном календару Београда, уочи завршетка реконструкције Народног музеја у српској престоници …”

Преузмите каталог изложбе.