Josif-Klek-Reklame.jpg

Основне поставке

Народни музеј – централна зграда

Стална поставка је уклоњена 2003. године због лошег стања зграде Народног музеја. Зграда музеја је у процесу санације од децембра 2014. године. Повремене изложбе одржавају се у другим просторима. За информације о актуелним изложбама кликните ОВДЕ.

Галерија фресака
Студеница – осам векова сликарства

Рашка школа архитектуре

 

Музеј Вука и Доситеја – нова поставка

Реализација нове основне поставке Музеја Вука и Доситеја створила условe за отворену и живу активност музеја, намењену различитим категоријама корисника.

Редефинисани, приступачан Музеј, нуди савремену, динамичну, јасну и допадљиву основну изложбену поставку. У средиште пажње посетилаца постављају се, осим самих предмета, интерпретација и контекст, како би се приближило историјско и културно време, личности и њихова делатност. Посебна пажња посвећена је компарацији европских историјских и културних покрета, и идеја и догађаја у Србији. Нова поставка прилагођеном интерпретацијом оживљава и мења однос према делу Доситеја Обрадовића и Вука Караџића код публике.

Зграда некадашњег Лицеја и даље ће бити простор у којем ће, у приземљу и на спрату, бити представљени живот и стваралаштво Доситеја Обрадовића и Вука Караџића.

Поставка укључује и историју саме зграде Велике школе. У згради Оџаклије предвиђени су изложбени простор за повремене тематске изложбе и простор за различите друге активности музеја. У дворишту је уређен део за пријем организованих посета, а башта ће бити уређена по узору на баште 19. века у Београду.

Аутор поставке, носилац и координатор пројекта је Љиљана Чубрић, музејски саветник, а основни тим сарадника на пројекту чине др Јасмина Миловановић, Петар Петровић, виши кустос, мр Елиана Гавриловић, дизајнер поставке Игор Степанчић и графички дизајнер Ирена Степанчић. Пројектом руководи др Татјана Цвјетићанин, музејски саветник.

Нове поставка Музеја Вука и Доситеја отворена је од децембра 2012. године.

Археолошки музеј Ђердапа

Музеј Лепенски Вир