Josif-Klek-Reklame.jpg
24. маја 2017.

Народни музеј и Музеј примењене уметности институције године према избору ICOM Србије

Народни музеј у Београду и Музеј примењене уметности добитници су награде Националног комитета ICOM Србије за ИНСТИТУЦИЈУ ГОДИНЕ 2017.

Комисија ICOM-a је доделу награде образложила:
“Повељу Институција године Национални комитет ICOM-а Србије додељује Музеју примењене уметности у Београду и Народном музеју у Београду за партнерско учешће на међународном пројекту „Керамика и њене димензије“ и допринос у међународној сарадњи, проучавању, заштити и презентацији културне баштине и развоја културе у Србији у 2016. години.

У пројекту учествује двадесет институција из једанаест европских земаља, а носилац је Порцеланикон – Државни музеј порцелана из Зелба у Немачкој. Музеј примењене уметности и Народни музеј у Београду су једини представници Србије, која је и једина земља учесник пројекта ван Европске уније.

Музеј примењене уметности и Народни музеј у Београду били су носиоци 1. дела пројекта који је успешно реализован током 2015. и 2016. године. Започет је организовањем Симпозијума Керамика између промена и изазова – између прошлости и садашњости у Галерији фресака Народног музеја у Београду (маја 2015), а завршен 2016. године објављивањем Зборника радова са симпозијума Ceramics between Change and Challenge – between Past and Present. На симпозијуму је излагало двадесет учесника из девет земаља, а међу њима и музејски стручњаци награђених институција.

Oбе институције учествовале су у реализацији 2. дела пројекта – на изложби Европска култура живљења кроз керамику – од барока до данас, која је први пут представљена у Музеју примењене уметности у Београду, а потом у пет европских музеја: у Државном музеју порцелана из Зелба у Немачкој; Националном музеју керамике и декоративних уметности Гонзалес Марти у Валенсији, у Шпанији; Естонском музеју керамике и порцелана у Талину; Музеју порцелана у Стоуку на Тренту у Великој Британији; Међународном музеју керамике из Фаенце у Италији, а следи гостовање у Музеју порцелана у Риги у Летонији. Музеј примењене уметности је на изложби учествовао са предметима из свог фонда.

Својим ангажовањем на пројекту стручњаци Музеја примењене уметности и Народног музеја у Београду омогућили су да се са културним наслеђем Србије упозна већи круг стручњака, а учествовањем у изложби, да се с дометима српске уметничке керамике упозна шири круг људи у више европских земаља. С обзиром да је реализација пројекта започета у Београду, пажња домаће и европске јавности била је фокусирана на Београд и ове две институције чији су стручњаци дали несумњив допринос већој видљивости музејске делатности Србије ван граница наше земље у европским оквирима и већем уважавању стручности експерата који долазе из Србије, што свакако показује њихово даље ангажовање на пројекту у оквиру других модула.”

Захваљујемо предлагачу, др Тијани Тијана Палковљеви’ Бугарски, управници Галерије Матице српске и Комисији НК -Србије који су препознали наш труд и наградили га овим вредњим признањем!

Народни музеј у Београду и Музеј примењене уметности за Институције године према избору Националног комитета ICOM Србије