Josif-Klek-Reklame.jpg
12. септембра 2017.

НАРОДНИ МУЗЕЈ У БЕОГРАДУ У МАНИФЕСТАЦИЈИ ДАНИ ЕВРОПСКЕ БАШТИНЕ

И у специфичним условима који се односе на реализацију Пројекта рестаурације, санације и адаптације централне зграде Народног музеја у Београду, и ове године највећа музејска установа у Србији учествује у манифестацији Дани европске баштине од 23. септембра до 2. октобра.

За овогодишњу манифестацију Народни музеј у Београду, који програме за публику у овом тренутку највећим делом реализује у Музеју Вука и Достиеја, је припремио активности и у Великој галерији Дома војске где гостује изложбом Слика грађанског друштва. Портрети Анастаса Јовановића из Збирке Народног музеја у Београду, на Калемегдану у Великом барутном магацину, у Галерији Природњачког музеја на Калемегдану и у Археолошкој збирци у Капетан Мишином здању.

Са детаљним програмом можете се упознати у наставку:

ВЕЛИКИ БАРУТНИ МАГАЦИН – БЕОГРАДСКА ТВРЂАВА

23.09. Римски жртвеници посвећени Јупитеру

од 12 до 14 часова

Радионица за децу од 7 до 12 година.

У оквиру радионице деца ће имати прилику да се упознају са римским каменим споменицима и скулптурама, откривајући њихову намену у тајновитом простору Великог барутног магацина. Научиће о античком божанству Јупитеру, да препознају натписе са његовим именом и упознаће се са његовим култом на нашем поднебљу. У креативном делу радионице за децу је припремљен квиз, уз тумачење епиграфских натиса и цртање.

Број места за радионицу је ограничен. Обавезно је пријављивање на edukacija@narodnimuzej.rs

27.09. О римским каменим споменицима

у 13 часова

Током Дана европске баштине публика ће имати прилику да у друштву кустоса Народног музеја у Београду, Веселинке Нинковић, открије занимљиве појединости о римским каменим споменицима, скулптурама и надгробним стелама са територије Србије, а из колекције Народног музеја који су изложени у Великом барутном магацину. Није потребна најава доласка.

БЕОГРАДСКА МУМИЈА, АРХЕОЛОШКА ЗБИРКА ФИЛОЗОФСКОГ ФАКУЛТЕТА У БЕОГРАДУ

30.09. Мој египатски скарабеј

Од 13 до 15 часова

Понесени јединственом атмосфером и велом мистерије, која прати стари Египат, деца од 3 до 7 година ће имати прилику да сазнају ко је био Несмин и како је стигао у Београд. Откривајући делове прошлости и обичаја у старом Египту сазнаћемо и због чега су скарабеји били најпопуларнији амулети у том добу и ко их је носио. Малишани ће се такође окушати у прављену амулета, од беолина, како би и данас могли да понесемо са собом мали део Египта и њихових веровања.

Број места за радионицу је ограничен. Обавезно је пријављивање на edukacija@narodnimuzej.rs

28.09. Стручно вођење

29.09. Стручно вођење

30.09. Стручно вођење

у 12 часова

Народни музеј у Београду организује стручно вођење о Београдској мумији  у Археолошкој збирци Филозофског факултета.

Током вођења посетиоци ће сазнати нешто о Хаџи Павлу Риђичком, пустоловинама Несминове мумије, али и о култу мртвих, мумификацији, историји и култури птоломејског Египта из ког мумија потиче.

Мумију свештеника Несмина публика може видети у Археолошкој збирци Филозофског факултета. Овај, редак експонат староегипатског периода из фонда Народног музеја, Хаџи Павле Риђички је купио у Египту 1888. године  –  не за себе већ за српски народ.

Пријаве за посету на адресу: edukacija@narodnimuzej.rs

Улаз кроз двориште Капетан Мишиног здана из Улице Вука Караџића.

МУЗЕЈ ВУКА И ДОСИТЕЈА

Господар Јевремова 21

23.09. Мозаик и природа

Од 18 до 20 часова

Радионица за одрасле

Окружени природом дворишта Музеј Вука и Доситеја опробаћемо се у прављењу мозаика. Тајне једне међу најстаријим и најтрајнијим ликовним техникама у додиру са природом, која је неисцрпан извор и тема и сликарских материјала, откривћемо корак по корак током радионице. Број учесника је ограничен. Обавезно је пријављивање на eduka@narodnimuzej.rs.

23.09. у 17 часова

26.09. у 12 часова

27.09. у 17 часова

Стручно вођење кроз основну поставку Музеја Вука и Доситеја

Није потрено пријављивање како би се уз тумачење изложбе доживела поставка Музеја Вука и Досиреја

28.09. Шта се јело у средњем веку?

Радионица за децу од 10 до 14 година.

У 12 часова

Кроз разговор уз фотографије фреско сликарства и декоративне пластике, сазнаћемо шта је красило средњовековну трпезу и одакле су намирнице долазиле.

Број места за радионицу ограничен, молимо све заинтересоване да се пријаве на електронску адресу m.tomic@narodnimuzej.rs

Заинтересоване школе могу се јавити за додатни термин одржавања радионице на исту адресу.

26.09. Азбука Србије

 У 11 часова

Радионица за децу од 5 до 7 година

Пратећи слова азбуке откриваћемо појмове природе и упознавати се са лепотом и богатством српског језика, истовремено савладавајући слова.

Како је све лепше уз цртже, наши малишани ће изабрати омиљено слово, омиљени део града или нешто што највише воле из природе стварајући нова уметничка дела.

Како је број места за радионицу ограничен, молимо све заинтересоване да се пријаве на електронску адресу i.jankovic@narodnimuzej.rs

Заинтересоване школе и вртићи могу се јавити за додатни термин одржавања радионице на исту адресу.

01.10. Споменик Кнезу Михаилу

Разговор из серијал Музеј у комшилуку

У 12 часова

Подстакнути спомеником Кнеза Михаила, која краси Трг Републике, осврнућемо се на улогу коју је кнез имао у развоју културе и културног идентитета у Србији. Кроз занимљиву причу о споменику, његовом аутору и историјским околностима подсетићемо се Београда и Србијe из 19 века. Није потребно најавити долазак.

ВЕЛИКА ГАЛЕРИЈА ДОМА ВОЈСКЕ СРБИЈЕ

Браће Југовића 19

 30.09. Додела награде ликовног конкурса Овако је сликао Деага, овако сликам ја…

У 12 часова

У амбијенту сликара временски блиског Едгару Дегау, који је послужио као инспирација учесницима дечјег ликовног конкурса, свечано ће бити уручене занимљиве награде за најбоље радове. Додела ће бити употпуњена радионицом посвећеном перспективи у уметности и њеној примени у цртању пејзажа или портрета људи из нашег окружења. Сви заинтересовани су добродошли.

27.09. у 13 часова

28.09. у 17 часова

Стручно вођење кроз иложбу Слика Грађанског Друштва. Портрети Анастаса Јпвановића. Из Збирке Народног музеја у Београду. Није потребно најавити долазак.

 28.09. у 18 часова

Предавање

Анастас Јовановић и визуелна пропаганда династија Обреновић и Карађорђевић

Историћар уметности, др Игор Борозан са Филозофског факултета у београду одржаће у оквиру озложбе Слика Грађанског Друштва. Портрети Анастаса Јпвановића. Из Збирке Народног музеја у Београду предавање за све заинтересоване посетиоце.

ГАЛЕРИЈА ПРИРОДЊАЧКОГ МУЗЕЈА НА КАЛЕМЕГДАНУ

24.09. Математика свуда око нас

У 13 часова

У сарадњи са Природњачким музејом

Радионица намењена деци од 8 до 11 година.

Први део радионице подразумева вођење кроз изложбу, уз разговор о томе где све у природи можемо видети математичке појмове и законе (симетрија, ритам, геометријски облици, испупчене и удубљене форме, пуне и празне форме). Поред примене математике у природи осврнућемо се и на појмове и законе у уметности, појам перспективе, геометријских тела и слично, који ће бити дочарани адекватним фотографијама. Кроз занимљив и подстицајан квиз деца ће обновити стечено знање а на самом крају ћемо цртати призоре из природе, преведене у геометријска тела и облике.

Како је број места за радионицу ограничен, молимо све заинтересоване да се пријаве на електронску адресу i.jankovic@narodnimuzej.rs