omuzeju

Гордана Томић (1925-2004)

Гордана Томић, девојачки Тривунац, рођена је 3. октобра 1925. године у Нишу, где је и матурирала. Филозофски факултет у Београду, на групи за историју уметности и археологију,  завршила је 1949. године.

Гордана је своју делатност у Народном музеју у Београду почела 1950. године, као асистент у одељењу српске средњовековне уметности, да би четири године касније положила и стручни испит. Њен први посао био је сређивање и систематизација историјске збирке, на којем је радила скоро две године. После предаје збирке Музеју Првог српског устанка, Гордана је преузела Збирку српске уметности турског периода. У оквиру делатности одељења, радила је на свим стручним и организационим пословима. Учествовала је у припреми већине средњовековних изложби Музеја, од Етногенезе Јужних Словена, Изложбе Пећко- Дечанске иконописне школе, Бококоторске иконописне школе и др.

Гордана је била спољни сарадник Археолошког института и учествовала је на бројним ископавањима. Као члан екипе истраживала је Пећку Патријаршију, Царичин Град, Стари Бар, Брестовик, Ново Брдо и друге средњовековне локалитете. Од 1960. године самостално је руководила ископавањима у Милентији.

Написала је велики број чланак и приказа у стручној литератури, а забележено је да је на тадашњој популарној радијској емисији „Трагом наше прошлости“, одржала неколико успешних гостовања.

Гордана Томић се 1965. године преселила у Алжир где наставља научно културну делатност у Дирекцији за старине Алжира. Учествовала је у истраживањима на римским, рано-хришћанским и византијским локалитетима Типаз, Тимгад и Сетиф. Након две године плодотворног рада  у иностранству, враћа се у Народни музеј где обогаћује музејски фонд и развија међународну изложбену делатност.

Током ископавања Гордане Томић на утврђеном манастирском комплексу и цркви у Милентији, пронађена је стилизована животињска глава, део камене пластике, које посетиоци могу видети.