omuzeju

Милан М. Обреновић IV (1854-1901)

Милан М. Обреновић, књаз и први нововековни краљ Србије, рођен је 1854. године у граду Марашешти, надомак Јашија, у тадашњој Кнежевини Молдавија, данашњој Румунији.

Сматра се да су управо деценије владе Милана Обреновића, који никад није био посебно омиљен, биле раздобље коначне европеизације Србије. То је период када се зида Нови двор (данас Стари двор), уводи нови грб са двоглавим белим орлом, земља доживљава привредни успон, добија железничку мрежу и стандардизује систем мера. Држава се конституише по угледу на европске, те се оснивају Народна банка, Српска краљевска академија и доноси, за то доба врло либералан, Устав (1888). Према мишљењу Слободана Јовановића, преуређење војске коју је спровео краљ Милан, омогућило је победе Србије у ослободилачким ратовима 1912. до 1918. године.

Ботаничка башта у Београду је саграђена на имању које је Милан поклонио Великој школи, уз услов да будућа зелена оаза понесе назив по његовом деди Јеврему. Жеља му је услишена јер је Јевремовац назив који башта и данас носи.

Краљ Милан Краљ Милан

Краљ Милан умро је 1901. године у Бечу, дубоко разочаран браком свог јединца Александра са Драгом Машин. Сахрањен је у фрушкогорском манастиру Крушедол.

Збирка грчких и римских теракота Народног музеја није резултат неког систематског и планског прикупљања. Осим примерака нађених у Костолцу, Дубравици, Београду, Будви , Грајешници и Демир-Капији она махом садржи теракоте са територије данашње Грчке.

Неколико статуета потичу из збирке краља Милана Обреновића, који је у више наврата поклањао Народном музеју предмете намењене историјским или археолошким збиркама. Са теракотама, он је Музеју између 1894. и 1900. године поклонио и неколико грчких ваза. Тих година била је развијена трговина теракотама и другим старинама у Грчкој, а нарочито у време открића великих некропола у античком граду Танагра (Беотија).Велики број теракота пронађен је као лични прилог у гробовима, храмовима и светилиштима, као вотивни дар, али и у приватним кућама као део украса или део кућног култа. Неке од њих су биле амајлије које одвраћају зло. Међутим, неизмерна могућност обраде омогућује материјализацију најразличитијих веровања, ставова и свакодневнице, дозвољавајући нам да упознамо елементе религијских система, тумачење света, ритуале и схватање лепог.