Josif-Klek-Reklame.jpg
16. марта 2017.

Свечано отварање изложбе “Да се не заборави”

У петак, 17. марта у 19 часова у крипти храма Светог Саве изложбу копија фресака Да се не заборави отвориће Његова Светост Патријарх српски г. Иринеј. На свечаном отварању ће говорити и директорка Народног музеја Бојана Борић Брешковић и кустос Галерије фресака Бојан Поповић.

Истом приликом у сећање на погром Срба на Косову 2004. године, ће се одржати и представљање издања Старине Призрена ауторке Роксанде Тиомотијевић.

На поставци ће бити изложени радови студената Високе школе за уметност и конзервацију Српске Православне Цркве, који су узели на себе тежак задатак да савладају сликарски поступак споменика из прве две декаде XIV века, као и оних потоњих који су били на трагу тог стила, из Богородице Љевишке, Старог Нагоричина, Грачанице  и Дечана. Реч је о сликарству наративног стила, које чини врхове наше и светске средњовековне уметности. Током 2015. и 2016. године сликали су у Галерији фресака, у идеалним условима, уз околност да је сликано по узору на копије, а не оригиналне фреске. Ипак резултат није изостао. Још једном је потврђено да се првобитно уметничко дело може поновити, да сликар кописта може да уђе у стваралачки поступак првог сликара и да ствара у сагласју са његовом креативношћу. Од времена победе заштитника икона сликари су прерасли из занатлија у уметнике, уз живо стваралаштво засновано на иконографској потки. И на делима која ће бити изложена у крипти храма Светог Саве јасно је опонашање које је тачно пренесено, што указује не само на добру руку и потез већ и сјајне сликаре који би се могли појавити после ових успеха. 

Да се не заборави