Muzeji Srbije deset dana od 10 do 10 - 1

2015

Музеји Србије, десет дана од 10 до 10

Национални музеји Србије организују нову манифестацију Музеји Србије, десет дана од 10 до 10, од 9. до 18. маја сваке године, почевши с 2015. Манифестација обухвата читав низ изложби и пратећих програма у виду презентација, јавних разговора и других садржаја, којима се обележавају важни датуми као што су 9. мај – Дан победе над фашизмом и Дан Европе, 18. мај – Међународни дан музеја и с њим повезана Европска ноћ музеја. Ове године Европска ноћ музеја обележена је 16. маја.

Реч је о националној музејској иницијативи, највећој до сада на територији Србије, у којој је 2015. учествовало 67 музејских и сродних институција са преко 120, локација које се могу посетити широм земље, у 39 градова и места. Циљ акције је јачање инсититуција заштите културног наслеђа, посебно музеја, и успостављање квалитетније комуникације са публиком која у припремљеним програмима може потпуно бесплатно да ужива током тих десет дана од 10 часова ујутру, до 10 часова увече, на свим локацијама где је то могуће, о чему ће публика увек бити детаљно обавештена.

Ове, 2015. године, централна тема Манифестације била је “Хероји културне баштине”. Тема је утемељена на глобалном тренду повраћаја културног блага покраденог током светских ратова из европских музеја, са археолошких локалитета и других локација од значаја за културну баштину, али и трагичног искуства наших музеја и укупног културног наслеђа током минулих ратова. У фокусу теме су за ширу јавност анонимни хероји – музеалци, државни службеници, војници, али и љубитељи уметности, обични људи и странци, који су током ратних збивања спасавали културну баштину Србије, као и уметници, културни и научни радници који су на аутентичан начин оставили сведочанство или одиграли посебну улогу током ратних збивања. Други фокус теме су савремени хероји културне баштине – конзерватори, рестауратори, али и ентузијасти који сакупљањем сведочанстава прошлости покушавају да их отргну од заборава. У склопу тематског блока одржан је и јавни разговор Баштина у опасности.

Оснивачи Манифестације су Народни музеј у Београду, Галерија Матице српске, Природњачки музеј, Етнографски музеј, Музеј примењене уметности, Историјски музеј Србије, Музеј савремене уметности и Музеј историје Југославије.

Манифестација Музеји Србије, десет дана од 10 до 10  се одвија под покровитељством Министарства културе и информисања Републике Србије и уз подршку Делегације Европске уније у Републици Србији.

Манифестацију подржавају и Секретаријат за културу и информисање АП Војводина, Секретаријат за културу Града Београда и Градска управа за културу, Нови Сад.

Манифестација се одржава у сарадњи са струковним музејским удружењима – Националним комитетом Међународног савета музеја – ИКОМ Србије и Музејским друштвом Србије.

Манифестацију Музеји Србије, десет дана од 10 до 10, од 9. до 18. маја 2015. посетило је готово 190.000 посетилаца.

Медијски партнер манифестације Музеји Србије, десет дана од 10 до 10 је Удружење новинара Србије (УНС).

Више о манифестацији:

Прочитајте разговор са координатором манифестације мр Биљаном Ђорђевић на порталу Музеји раде.

Детаљни ПРОГРАМ Манифестације за 2015. можете ПРЕУЗЕТИ ОВДЕ.