festival arheoloskog filma

Смотра археолошког филма

Народни музеј редовни је домаћин смотре Археолошког филма од 1998. године, када је у сарадњи са организаторима Фестивала у Роверету, часописом Аrcheologia Viva и Италијанским институтом за културу у Београду, код нас по први пут организована оваква манифестација. Смотра нема такмичарски карактер и од самог почетка је замишљена као ревија најновијих остварења у продукцији документарног филма. Београд је један од ретких европских градова чија културна јавност има прилике да се упозна са најновијим филмским остварењима из области археологије и сродних научних дисциплина.

Сви приказани филмови одликују се високим научним квалитетом, али и атрактивним приступом културној баштини, те тако омогућавају не само стручњацима већ свима онима које привлаче старе цивилизације да се упознају са значајним и драгоценим светским споменицима. То су углавном новости и репортаже али и образовни филмови који представљају важна открића, изузетна достигнућа прошлости из различитих цивилизацијских периода. Публика има прилику да се на атрактиван и интересантан начин упозна са најновијим археолошким истраживањима код нас и у свету.

Од 2004. године избор филмова са археолошке смотре у Народном музеју приказује се и у другим градовима Србије, Републике Српске и Црне Горе у сарадњи са локалним музејима.

Током година нашу смотру су подржали: Аустријски културни форум, Гете институт, Институт Сервантес, Културни центар Исламске Републике Иран, Руски дом, Француски институт, Хеленски фонд за културу, Институт Конфуције, као и амбасаде Белгије, Босне и Херцеговине, Бугарске, Велике Британије, Индије, Индонезије, Кипра, Македоније, Мексика, Сједињених Америчких Држава, Турске, Хрватске, Црне Горе, Швајцарске.

 

                                                                                         Ивана Минић, координатор смотре,

i.minic@narodnimuzej.rs