18 smotra arheoloskog filma nrodni muzej

Програм 18. Међународне смотре археолошког филма

Четвртак, 23.март  19.30 часова

 

Полуострво са благом I

Полуостров сокровищ I

Режија: Сергей Мерзляков

Русија 2016.

Трајање 37′

 

Полуострво са благом II

Полуостров сокровищ II

Режија: Сергей Мерзляков

Русија 2016

Трајање 37′

Polustrvo sa blagom

Документарни филм из два дела Полуострво са благом прати подводна истраживања византијског брода, потонулог у Црном мору. Гледаоцима се пружа могућност да виде документарне кадрове о раду ронилаца и археолога на истраживању брода и подизању драгоценог материјала из морских дубина и да сазнају занимљиве чињенице о морепловству, као и о културним и економским везама Старе Русије и Византијске империје на прелазу из X–IX век.

 

Археолошко лето 2016: Унорож

Археологическое лето 2016: Унорож

Режија: Анастасия Фишер, Игорь Садовников

Русија 2016.

Трајање 17′

Unorož

Филм је посвећен археолошкој експедицији Костромског обласног одељења Руског географског друштва 2016 године Наслеђе земље Галичке: Унорож. Током рада на терену пронађени су остаци дрвених грађевина из раздобља X-XI века, као и више од десетак гробница иса прелаза XIII-XIV век, арапски новац, металне полуге, скандинавске перле и слично.  Многи од пронађених премета су први пут откривени на овој територији, упутиће на нове закључке и тумачења прошлости.

 

Петак, 24. март 2017. 19 часова

 

Доме, слатки трапезоидни доме

Режија: Ненад Поповић

Србија 2015.

Трајање 38′

lepenski vir

Дуги кадар лебдења преко обале Дунава доводи нас до Ђердапа, места где је пре 8000 година човек направио најстарије познате грађевине у Европи. Кроз филмску форму истражујемо нову перспективу у разумевању кућа Лепенског Вира.

 

Бронзано доба: открића праисторијских насеља

Doba bronzová: objavenie pravekého sídliska

Режија: Stanislav Manca

Словачка 2016.

Трајање 30΄

bronzano doba
Бронзано доба је било важан период у људском развоју. Тада је откривена тајна производње бронзе, што је у изузетној мери утицало на свеобухватне промене у  живту људи, као и на промене у друштву. У првом делу троделног серијала прате се архелшка открића насеља на територији Словачке из бронзанг доба.
Малањ, галско – римска вила

Malagne, la Gallo – Romaine

Режија: Philippe Axell

Белгија 2016.

Трајање 18΄

malanj1

Франсис Фонтејн је више од археолога. Не само да истражује прошлост, она дословно живи у њој. У близини Рокефорта у Белгији, она истажује једно Гало-римско имање, где помоћу експерименталне археологије покушава да рекоструише свакодневни живот у римском периоду.
Селинунте, град између две реке

Selinunte, citta’ tra due fiumi

Режија: Alessandra Ragusa, Antonino Pirrotta

Италија 2015.

Трајање 22′

selinunte

Селинунте је био старогрчки град на Сицилији. Откривено је богато архелошко налазиште са пет античких храмова. Уз помоћ 3D анимације истраживачи су покушли да реконструишу велику акрополу.

 

Викинзи. Ратници са севера. Гиганти с мора

Vikingos. Guerreros del Norte. Gigantes del Mar

Режија: Gustavo Vilchez Molina

Шпанија 2016.

Трајање 15΄

Vikinzi

Скандинавија је била насељена дуго пре доласка Викинга. Ту су живели потомци германских народа делећи слична веровања, језик и културу. Становници данашње Данске, Шведске и Норвешке, бавили су се трговином са земљама и друштвенм заједницама у окружењу. У VIII веку сврха путовања се променила, када су Викинзи почели да својим карактиристичним бродовима плове широм света. Наредних 300 година обележиће борбе, трговина и миграције широм хришћанске Европе и великим делом познатог света.

Субота, 25.март 2017. 19 часова

 

По трагу Ханибала

Tras la hvella de Anibal

Режија: Eterio Ortega Santillana

Шпанија 2016.

Трајање 59′

Po tragu Hanibala

Путем сазнања историчара, кроз приче људи који након 2000 година живе на месту  где су се одвијали догађаји повезани са Другим пунским ратом, као и кроз обичаке и славља која чувају сећање на картагинског генерала, документарни филм По трагу Ханибала представљаодраз вредности јединственог нематеријалног наслеђа.

 

Трагом пљачкаша храмова

Die spur der tempelräuber

Режија: Wolfgang Luck

Немачка 2014.

Трајање 52΄

tragom pljačkaša hramova 1

Трагајући за одговори на питање како је најпознатија статуа из камбоџанског храма доспела у Сотебијев аукцијски катало,  филм Волфганга Лука приповед о спектакуларној пљачки културног добра. Аутор следи траг познате скулптуре ратника од кмерског храма дубоко у џунгли, све до престижне њујоршке аукцијске куће. Редитељ покушава да кроз филм истражи тајне мрачног света међунардног кријумчарења културних добара.

 

Недеља, 26.март 2017. 19 часова

 

Древна станишта у средњем току реке Колубаре

Режија: Александар Теодоровић

Србија 2016.

Трајање 25′

Филм представља најновија археолошка налазишта у средњем току реке Колубаре. Након вишегодишњих археолошших истраживања ове области, дошло се до невероватних открића везаних за праисторију овог поднебља.

 

Ротонда

Ροτόντα

Режија: Eleni Stubu Katsamuri

Грчка 2016.

Трајање 11′

rotonda
Тридесет осам година након великог земљотреса који је погодио област Солуна и изазвао значајан оштећања на бројним споменицима културе, Ротонда је поново отворена за јаност. По окочању вишегодишњих радова на очувању и рестаурацији, јединствени ранохришћанск мозаици Ротинде, поново су засијали пуним сјајем.Снимци су настали пре коначног уклањања скела у кполи здања, како би сви детаљи били доступни, омогућујући дивљење врхунском мајсторству рановизантијке уметности.

 

Кипарска средњовековна глеђосана керамика

Κυπριακή μεσαιωνική εφυαλωμένη κεραμική

Режија: Paschalis Papapetrou

Кипар 2014.

Трајање 42′

kiparska gledjosana keramika
На седњовековном Кипру, почетком XIII века, у доба владавине франачке династије Лизињан, јавља се нова врста сјајне и глатке, тзв. глеђосане керамике која се одликује посебним видом декорације у смеђим и зеленим тоновима.Према археолошки сазнањима, области Пафос, Енгоми и Лапитос су биле центри производње глеђосане кермике током средњег века. Проучавање процеса производње глеђосане керамике у месту Лапитос доприноси разумевању технологије израде средњовековнох глеђосаних посуда.

 

Станица успомена

Station erinnerung

Режија: Miriam Steen

Немачка 2015.

Трајање 23΄

stanica uspomena

Ханс-Фридри Вајсбах је рођенжкрајем тридесетих година XX века у Немачкој са занимањем за возове још од малих ногу. Иако је његово родно место уништено је током рата, Фридрих је остао веран својој страсти. Временом је прикупио преко 1000 предмета, па чак и једну праву локомотиву како би направио живи музеј.

 

Археолошко лето 2016.: Унжа

Археологическое лето 2016: Унжа

Режија:

Русија 2016.

Tрајање 12′

Unža

Филм је посвећен заједничкој експедицији Костромског обласног одељења Руског географског друштва и Костромског музеја. Током истраживања археолози су открили трг из раног средњег века са изузетним налазима , попут сребрног новчића са печатом Рјуриковича, која датира из времена владавине Јарослава Мудрог.

Понедељак, 27.март2017. 19 часова

 

Крст и круна

Krzyz i korona

Режија: Zdzislaw Cozac

Пољска 2016.

Трајање 52′

Krst i kruna
Филм је снимљен поводом 1050. гоишњице од како је Пољска примила хришћанство. У филму се открива која су божантва бла поштована пре доласка хришћанства, као и који су владари владали Пољском на веома занимљив и  живописан начин.

 

Кирена, афричка Атина

Cirene Atene d’Africa

Режија: Giuseppe Drometari

Италија 2015.

Трајање 40′

Kirena, afrička Atina

Кирена је стара грчка колонија на територији дананашње Либије. Била је најважинији и најстарији од пет грчких центара у тој области. По овоме граду цела област добија антички назив Киренаика, који се одржао до данашњих дана.

 

Савремено откриће земље Маган

El hallazgo moderno del país de Magán

Режија: Victor Cid

Шпанија 2016.

Трајање 20′

Magan
Тајновита и даље недовољно истражена област Блиског Истока, Меган , помињана је још у месопотамским текстовима. Тим истраживача које је предводио Аутономни Универзитет у Мадриду, од 1994. године ради на овој територији у срцу Уједињених арапских Емирата. Истраживања су довела до једног од најважнијих археолошких и историјск открћа на Блиском Истоку.

 

Уторак, 28.март 2017. 19 часова

 

Бронзано доба: занати

Doba bronzová: remeslá

Режија: Stanislav Manca

Словачка 2016.

Трајање 30΄

Bronzano doba 1

Филм приказује методе које су се токм бронзаног доба користиле у изради алатки од камена, рога и кости. Као и о начинима израде керамике, тканне и одеће. Као најзначајније, пружа увид у начне топљења бронзе и моћи која је била приписивана овој легури, а што је све узроковало велке друштвене промене.

 

Олкас. Обилазак средњовековних лука од Егеја до Црног мора

Olkas. Discovering medieval ports from the Aegean to the Black Sea

Режија: George Botsos

Грчка 2013.

Трајање 50′

Olkas

Документарни филм следи путању од Егеја до Црног мора, заустављајући се у свим важним трговачким центрима средњовековног тровачког брода Олкас од северне Грчке, преко Бугарске, Румуније, Украјине, Грузије и Турске. Пратећи поморске линије Олкаса, открива се шта је све повезивало народе у приобаљу Егеја и Црног мора.  Наглашавају се историјске културне и економске везе о којима сведоче очувани средњовековни споменици. Исовремено, споменици су и сведоци пресудног утицаја византијске престонице на све градове ове регије.  

Граница Тиренског и Јадранског мора подељена између Етрураца, Феничана и Фокејаца

I confini del mare Tirreno e Adriatico diviso tra Etruschi, Fenici e Focesi

Режија: Maurizia Giusti

Италија 2016.

Трајање 36′

Филм на занимљив начин сведочи о моћи Етрураца, Феничана и Фокејаца на мору. Бави се истраживањем археолоких налаза који указују на ту моћ.

 

Среда, 29. март 2017. 19 часова

Краљевство соли. 7000 година историје у Халштату

El Reino de la Sal. 7000 aos de historia en Hallstatt

Режија: Domingo Rodes

Шпанија 2013.

Трајање 23′

Kraljevstvo soli

Халштат је мали град срцу аустријских Алпа. Од давнина је повезиван са експлоатацијом камене соли са планина, која је трајала вековима. Халштат има археолошкои значај за европску праисторију који је малом месту донео светску славу. Уједно је један велики период људске прошлости добио назив по њему,учинивши га и вредним деларације Светске баштине од стране UNESCO-a, 1997. године.

 

Кизил – Курагино. Последњи дани древних цивилизација

Кызыл – Курагино. Последние дни древних цивилизаций

Режија: Денис Рубанов

Русија 2012.

Трајање 50′

Kizil Kuragino

Кизил. Курагино.Велика степа, земља народа

Кызыл – Курагино. Великая степь, земля кочевников

Режија: Денис Рубанов

Русија 2013.

Трајање 50′

Kizil Kuragino 1

Неколико сезона научници и волонтери су проучавали споменике старих народа на територији Републике Тива и Краснојарског краја. Године 2015. у експедицији Руског географског друштва било је више од 2500 волонтера из 50 земаља, и више од 500 водећих руских и иностраних истраживача. Пронађено је стотине уникатних предмета, украшени у скитском стилу. Снимци ископавања заједничких гробница, живот волонтера, коментари научника, шамани, номади, представници старовераца – све је то ушло у филм о древној и невероватно занимљивој земљи у јужном Сибиру.

 

Четвртак 30. март 2017. 19 часова

 

Крвави плен

Blutige beute

Режија: Peter Brems, Wim Van der Eynde,Tristan Chytroschek

Немачка 2014.

Трајање 52΄

Krvavi plen

Забрањена трговина античим културним благом користи се и за финансирање рата и других видова насиља, на шта указују извештаји Интерпола и ФБИ. Документрни филм у продукцији радио – телевизије АРТЕ, поод називом Крвави плен  истражује те тврдњеи приказујекако се зарада од незакните трговине културним добрима користи за финансирање терористичких организација.

 

Музеј Кипра

To Kυπριακο μουσείο

Режија: George Koumouros

Кипар 2014.

Трајање 43′

Muzej Kipra 1
Филм приказује настанак првог археолошког музеја а Кипру крајем XIX века у Никозији и оснивање националног Музеја Кипра почетком XX  века. Документован архивском грађом, филм прати историјски развој острва током векова, представљајћи археолошке локалитете и налаззе изложене у Музеју Кипра од 10. миленијума п.н.е до римског периода.  
Бронзано доба: духовни живот и ритуали

Doba bronzová: duchovný život a rituály

Режија: Stanislav Manca

Словачка 2016.

Трајање 30΄

Bronzano doba 2.jpg
Током бронзаног доба свет вере је био обележен сложеним ритуалима за које су били задужени шамани. Овај филм се бави истраивањем улоге шамана у праисторијској заједници, о погребним обичајиа  обредима код древних становнока Словечке моћи ће да се сазна у овом филму.