2

Збирка касноантичког новца

Збирка касноантичког новца садржи материјал који припада периоду од почетка владавине цара Диоклецијана, 284. године, до пада Западног римског царства.

Појединачни налази златног, сребрног и бронзаног новца, као и оставе, сведочанства су монетарне историје централног Балкана и збивања, посебно на Дунавском лимесу који је пред налетима варварских племена постао војна област од изузетног значаја за очување римских територија.

У исто време, материјал из колекције важан je извор информација о раду римских ковница, нарочито са простора Балкана. Међу њима посебан значај има ковница у Сирмијуму, отворена у време цара Константина Великог 320. године, а која је током римске владавине с прекидима деловала до краја 4. века.

Репрезентативне примерке новца у збирци представљају емисије церемонијалног карактера, додељиване заслужним личностима из редова војске и администације. По свом значају нарочито се издвајају златне мултипле Валентинијана I и Констанција Гала, као и Диоклецијанов бронзани медаљон.

Кустос: Татјана Бенџаревић
t.bendzarevic@narodnimuzej.rs

Кликните на слику да бисте отворили галерију: