2

Збирка за касну антику и рановизантијски период са Сеобом народа

Збирка за касну антику и рановизантијски период са Сеобом народа обухвата предмете који потичу из периода од краја 3. до почетка 7. века.

Фонд збирке највећим делом чине предмети пронађени током археолошких ископавања најзначајнијих античких центара подунавског Балкана и југоисточне Европе – Стоби, Јустинијана Прима (Царичин град), Наис (Ниш), Виминацијум (Костолац), Сингидунум (Београд) и Сирмијум (Сремска Митровица).

Хронолошки опсег збирке представља период бурних догађаја и превирања на европском тлу, од пропасти Римског царства праћене упадима варварских народа и великим демографским променама, до уздизања Византије и експанзије хришћанства. Управо ове одлике допринеле су разноврсности и значају налаза у збирци.

Поред предмета за свакодневну употребу, у Збирци се налазе и предмети чију израду карактерише висок ниво занатског и уметничког достигнућа – сребрни тањири и зделе исковани у част Лицинија у нишкој радионици, сребрне посуде из Виминацијума, стаклене посуде с орнаментом у техници fondi d’oro из Акве (Прахово), те најразноврснији облици накита и детаља за одећу од бронзе, сребра и злата. Посебно треба истаћи Портрет Константина Великог – бронзану главу која је вероватно била део монументалне статуе (Ниш), затим Београдску камеју од сардоникса с представом истог владара у тријумфу (Кусадак), као и руку од слоноваче (Царичин град).

У Збирци се чува и архитектонски елемент са Царичиног града – део капитела са уклесаним латинским монограмом ктитора – цара Јустинијана.

Кустос: др Татјана Цвјетићанин, музејски саветник

t.cvjeticanin@narodnimuzej.rs