403

Збирка цртежа и графикa страних аутора

Збирка цртежа и графика страних аутора покрива хронолошки распон од 16. до 21. века. Концепцијски је подељена на националне школе, међу којима су најзастуљеније француска, немачка, холандска, фламанска и италијанска (Жак Кало, Албрехт Дирер, Рембрант, Лука ван Лајден, Јан Саделер, Хенрик Голцијус, Ђовани-Батиста Пиранези). У збирци се чува и колекција јапанских дрвореза укио стила из 18. и 19. Века, аутора као што су Ајсен (Најлепша дама Едоа), Хирошиге (из циклуса Сто чувених погледа на Едо, 1857/1917), као и Кунисада и Тојокуни са портетима чувених глумаца.

Највећу драгоценост Збирке чине цртежи европских уметника који су ствaрали у периоду од реализма до класичне аванагарде. Међу студијама и скицама по значају се издвајају радови Камијa Корoа (Пашњак крај мочваре), Едгара Дегаа (из циклуса на тему балерина и жена при тоалети), Винсента Ван Гога (Писац за столом), Пjерa-Огиста Реноара (из цилкуса Гитаристи), Анрија де Тулуз-Лотрека (Портрет Ивет Гилбер), Огиста Родена (Женски акт) и Пабла Пикаса (Жене у ентеријеру, Коњаник).

Посебну групу представљају цртежи као аутономне композиције, који су уједно и врхунски домети у оквиру појединачних ауторских опуса, попут остварења Одилонa Редонa (Химера, Поглед, Профил), Анриja Матисa (Глава девојке), али исто тако и радови авангардних уметника Ел Лисицког (Композиција), Лaсла Мохољи-Нађа (Рампа, Архитектура у стаклу).

Кустос: др Драгана Ковачић, музејски саветник
d.kovacic@narodnimuzej.rs

Кликните на слику да бисте отворили галерију: