10

Збирка бронзаног доба

Збирка бронзаног доба обухвата предмете који потичу из временског периода од око 2500. до 800. године пре н.е. Фонд збирке формиран је путем откупа и поклона, али првенствено истраживањима бројних археолошких локалитета на целој територији Србије.

Бронзано доба представља епоху потпуног овладавања техником израде металних предмета од злата и бронзе. То је буран период, који одликује материјална култура различитих карактеристика означених као културне групе – винковачка, моришка (мокринска), ватинска и дубовачко-жутобрдска у панонско-подунавској области, као и Белотић-Бела Црква, бубањско-хумска, параћинска и западносрпска варијанта ватинске културе на простору централне, јужне и западне Србије. Ова разноврсност огледа се и у садржају Збирке.

Предмети су израђени од разноврсног материјала: керамике, метала, камена и кости. Међу предметима од бронзе истиче се богато украшена гривна из Дрвна, једна од тзв. шакастих гривни, као и мач и дијадема – гробни налаз из Коњуше. У збирци се чува и неколико изванредних украсних предмета од злата, који потичу из Велике Врбице крај Кладова.

Керамичке предмете (посуде и пластика) одликује веома богата орнаментика и инкрустација. Посуде (пехари, урне и др.) су разноврсног облика, наглашене или оштре профилације, с разрађеним системом декорације. Статуе су звонастог облика, веома сумарно обрађене и богато украшене. Посебно треба истаћи случајни налаз керамичког култног предмета из Дупљаје код Вршца. Чине га чувена Дупљајска колица, округлог облика на три точка, која вуку барске птице, са статуетом која представља фигуру мушког божанства.

Кустос: Јован Митровић

j.mitrovic@narodnimuzej.rs

Кликните на слику да бисте отворили галерију: