10

Збирка гвозденог доба

Збирка гвозденог доба обухвата предмете који су настали и употребљавани су у периоду од краја другог до краја првог миленијума старе ере.

Већи део фонда чине налази са археолошких ископавања у Белој Цркви, Сараорцима, Брестовику, Параћину, Горњој Стражави, као и са многих других локалитета. Бројни предмети су у Збирку доспели путем откупа, као што су оставе са Рудника и из Чуруга, Будишића и Трлића.

Током раног гвозденог доба, на територији Србије живела су многа племена, Трибали, Дарданци, Дако-Мези, Илири и други, чија се материјална култура огледа у предметима сачуваним у Збирци. Када су током периода који је уследио, позног гвозденог доба, на ове просторе стигла и келтска племена, материјална култура обогаћена је њиховим утицајем, те је постала део укупног наслеђа.

У збирци се чувају оруђе, оружје, накит и предмети свакодневне употребе израђени од гвожђа, бронзе, сребра и злата, као и керамички предмети, од посуђа за свакодневну употребу, разнородних гробних прилога до урни. По значају се издвајају чувени сребрни појасеви типа Мраморац из средине 5. века, као и други комади накита од племенитих метала, пореклом из гробова племенских старешина; остава из Чуруга с почетка латенског периода, налази коњске опреме са Великог Ветрена, сребрне шарнирске фибуле из Алексинца и келтски мачеви и ножеви.

Кустос: Аца Ђорђевић, музејски саветник

a.djordjevic@narodnimuzej.rs

Кликните на слику да бисте отворили галерију: