10

Збирка за старији неолит

Збирка за старији неолит обухвата материјалне остатке старчевачке културе из раздобља од краја 7. до средине 6. миленијума пре н. е.

Предмети који чине збирку почели су пристизати у Музеј већ почетком 20. века. Окосницу фонда представљају предмети пронађени током археолошких ископавања локалитета: Старчево крај Панчева, Павловац (Чукар и Гумниште) поред Врања, Носа-Бисерна обала у близини Суботице, Течић у Шумадији, Ајмана, Мала Врбица и Ариа Баби у Ђердапу.

Почетак старијег неолита је донео велики број иновација. Почело је настањивање на једном простору, после којег је уследио прелазак са лова и сакупљања на земљорадњу и сточарство. Нове економске прилике и седентарни начин живота, условили су појаву нових материјала и нових врста предмета. Глина, нови материјал, погодна због своје пластичности, нашла је широку примену у неолиту, али и у каснијим периодима.

У саставу Збирке најбројнији су керамички предмети, првенствено посуде, али и тегови, пршљенци, глачалице. Појављују се и алатке од глачаног камена разноврсних облика, које су погодне за обраду дрвета и коже, и ситњење житарица. Уз њих, чувају се и оруђа и оружја од окресаног камена, алатке од кости и рога, накит. Посебно треба истаћи предмете намењене ритуалним активностима – жртвенике, фигурине, модел пећи, али и веома атрактивне сликане посуде беспрекорне израде.

Кустос: Андреј Старовић, виши кустос
a.starovic@narodnimuzej.rs

Кликните на слику да бисте отворили галерију: