miroslavljevo_jevandjelje_narodni_muzej_beograd_

Археолошка збирка раног средњег века

Археолошка збирка раног средњег века садржи предмете материјалне културе који припадају периоду од средине 6. до краја 12. века, односно од почетака аваро-словенских упада на територију Балканског полуострва и њиховог насељавања, све до стицања независности српске средњовековне државе у време жупана Стефана Немање.

Највећи број премета потиче са археолошких ископавања бројних средњовековних налазишта на територији Србије: Брестовик, Нови Бановци, Куршумлија (цркве св. Николе и св. Богородице), Лешје, Трњане, Винча, Рипањ и Ритопек.

Накит је најзаступљенија врста предмета у Збирци. Сачувани су различити облици, од најједноставнијих наушница, прстења и наруквица, све до оних који представљају врхунац златарског заната тог времена. Истичу се златне наушнице из Мачванске Митровице из 9. века, као и златна наушница у облику пирамиде из околине Великог Градишта из 7–8. века. Поједини комади накита потекли су из познатих византијских златарских центара.

Поред накита, Збирка садржи и примерке једноставних керамичких посуда направљених слободном руком или на спором витлу, ретке примерке оруђа и оружја, као и предмете везане за култ и религију – кандило из околине Куршумлије из 7–8. века, крст реликвијар из Штрбца код Књажевца из 11–12. века, иконица од оникса са представом св. Николе, из Славковице, из 10–11. века, и др.

Кустос: Наташа Церовић, виши кустос

n.cerovic@narodnimuzej.rs