miroslavljevo_jevandjelje_narodni_muzej_beograd_

Збирка послевизантијске уметности

Збирка послевизантијске уметности прикупља, чува, тумачи и излаже уметност српског народа насталу током периода од пада Деспотовине у Смедереву 1459. године до Првог српског устанка. Фонд Збирке, превасходно сачињен од икона, формиран је путем поклона и откупа.

Иконе из времена владавине Турака на Балкану међусобно се веома разликују, како квалитативно, тако и по иконографском репертоару. Значајну групу чине иконе са представама српских владара и светитеља. Међу њима се издваја икона истакнутог сликара 17. века, Авесалома Вујичића, на којој су, уз општехришћанске светитеље, насликани Стефан Првовенчани, Стефан Дечански, Урош Нејаки и кнез Лазар, српски владари са ореолом мученика. Заступљена су и дела руског иконописа, која представљају сведене међународне културне утицаје у условима поробљене културе, као и Итало-критска збирка икона, са делима попут иконе Св. Јована Пустињака са Крита.

Саставни део Збирке су и колекције сребрних и позлаћених посуда, накита, крстова различите молитвене намене, богослужбених предмета, скупоценог веза и окова за књиге.

Издвајамо и остварење изузетне уметничке вредности, Царске двери с краја 15. века, које потичу из непознате цркве у Охриду.

Кустос: мр Бранка Иванић, музејски саветник
b.ivanic@narodnimuzej.rs

Кликните на слику да бисте отворили галерију