Izuzetnom muzeju potrebna je podrška izuzetnih prijatelja.

Društvo prijatelja Narodnog muzeja, čiji rad Muzej želi da obnovi, okupiće ponovo najvernije i posebne prijatelje i partnere u zajedničkom cilju da se vredno i veliko kulturno nasleđe koje čuvamo učini živim i pristupačnim javnosti. Društvo prijatelja će svojim volonterskim angažovanjem pomoći ostvarivanju brojnih zadataka muzeja, unapređenju redovne stručne delatnosti i programa. Podrška i prilozi Društva prijatelja uvek su bili izuzetno cenjeni i vrednovani – Narodni muzej razvio se u simbol kulture Srbije, zahvaljujući i aktivnostima dobrotvora i zaštitnika, prijatelja muzeja.

Društvo prijatelja Narodnog muzeja bilo je najstarije takvo u Srbiji. Osnovano 1960. Godine, imalo je više od tri decenije vitalnu ulogu u radu Muzeja. Strast i posvećenost pojedinaca, poput dugogodišnjeg presednika Društva, Kriste Đorđević, omogućili su bogaćenje muzejskih kolekcija, realizaciju posebnih programa, obeležavanje važnih momenata u istoriji muzeja i kulturi Srbije. Društvo je bilo pokrenulo i izdavanje Glasnika Društva prijatelja Narodnog muzeja, koji je bio posvećen popularisanju kulturne baštine, kao i višedecenijskom radu Društva, njegovim dobročiniteljima i poštovaocima, koji su se posvetili dobrobiti i uživanju budućih generacija. Na žalost, s novim prilikama 1990-tih, aktivnost Društva se postepeno gasila i od 2000. godine udruženje prestaje da postoji.

Društvo prijatelja Narodnog muzeja formira se kao podrška programima muzeja, obezbeđenju uslova za čuvanje i predstavljanje fonda, novim akvizicijama, pomoć u finansiranju programa i projekata, u konzervaciji, prilikom uvođenja novih tehnologija i drugo.Članstvo će uživati posebne pogodnosti – biće organizovani posebni programi, ekskluzivna predavanja, stručna vođenja, privatne posete delatnostima „iza scene”, besplatne ulaznice u Muzej, popusti na muzejska izdanja, korišćenje muzejske biblioteke i drugo.

Pročitajte više