Nastanak i počeci evropske civilizacije kakvu danas poznajemo tesno su povezani sa događajima na tlu današnje Srbije. Prema onome što danas zna nauka, na uzanom prostoru đerdapske klisure došlo je pre nešto više od 8 hiljada godina do prvih susreta između starosedelačkih ribara i sakupljača (Lepenski vir, Padina, Hajdučka vodenica, Ajmana) i dođoša iz Anadolije, koji su izgledali drugačije i vodili sasvim drugačiji život. Prošle godine, potvrđena je genomski i prva generacija dece rođene u zajedničkom životu na obalama velike evropske reke. Samo koji vek kasnije, na teritoriji čitave Srbije i Balkana živi veći broj neolitskih sela, čiji stanovnici menjaju prirodu oko sebe i prilagođavaju je novom životnom stilu, zemljoradničkom i stočarskom.

Iskopavanja 30-ih godina prošlog veka u selu Starčevu kraj Pančeva otkrila su po prvi put ostatke takvog jednog važnog sela, prema kome je dobila naziv i čitava kultura najranijih Evropljana, sa središtem u srpskom Podunavlju i centralnom Balkanu. Veoma rano je ova arheološka kultura postala svetski poznata po karakterističnoj slikanoj grnčariji, na „trpezarijskim“ posudama neobičnih oblika i ukrasa.

Vođenje će održati Andrej Starović, viši kustos za Zbirku za starijeg neolita u Narodnom muzeju u Beogradu.
Ako želite da doživite i vidite uzbudljivu priču o narodu koji je utemeljio svet koji danas poznajemo, dobrodošli ste u atrijum Narodnog muzeja u četvrtak, 05. septembra u 18 časova.