NEVIDLjIVA UMETNOST i CARSKI PORCELAN.
Izložbe Ermitaža u Narodnom muzeju Srbije

 

Povodom Dana Ermitaža, manifestacije od međunarodnog kulturnog značaja, koju od 24. do 29. oktobra u Srbiji organizuju Ermitaž, Ministarstvo kulture Republike Srbije i kompanija Gasprom njeft, u Narodnom muzeju Srbije biće otvorene dve izložbe Nevidljiva umetnost i Carski porcelan.

Inkluzivni projekat Nevidljiva umetnost pružiće posetiocima priliku da dotaknu istoriju: drevne freske, starinske ćilime i taktilne makete drugih dela iz kolekcije Ermitaža. Izložba Carski porcelan povezaće istoriju dinastije Romanov i replike dvorskih servisa za ručavanje koji su bili u upotrebi na svečanim večerama i porodičnim proslavama ruskih monarha.

Na izložbi Carski porcelan u Velikoj galeriji Narodnog muzeja Srbije, kroz odabrane primerke carskog porcelana i slike, govori se o istoriji carske Rusije, o njenim vladarima i tradiciji dvorskog života. U fokusu će se naći čuveni svečani servisi koji su korišćeni tokom ručkova i prijema u Zimskom dvorcu i drugim carskim rezidencijama. Ove prelepe predmete precizno su rekonstruisali profesionalni vajari i umetnici na osnovu istorijskih modela iz kolekcije Ermitaža. Remek-dela ruskih majstora druge polovine XVIII i početka XX veka napravljena su tako što su u obzir uzete sve nijanse složenih oblika, plastične i slikovne dekoracije originala. Eksponati predstavljeni na izložbi Carski porcelan vezuju se za vladavine gotovo svih ruskih careva – od Jelisavete Petrovne do Nikolaja II. Izložena dela primenjene umetnosti nastala su u Carskoj fabrici porcelana (CFP) u Sankt Peterburgu.

U Narodnom muzeju Srbije Ermitaž ne predstavlja samo retke eksponate, već svim posetiocima pruža priliku posebnog doživljaja interakcije sa njima. Na izložbi Nevidljiva umetnost, postavljenoj na galeriji prvog sprata Narodnog muzeja Srbije, posetioci će imati priliku da uz pomoć različitih čula dožive odabrane muzejske predmete i uz pomoć ove izložbe saznaju i razumeju šta znači kada dodirujući muzejske predmete dobijemo priliku da zaista upoznamo vredne svedoke minulih vremena, ali i kakav je osećaj nemati mogućnost vizuelnog doživljaja sveta koji nas okružuje. Prvi deo inkluzivne izložbe posvećen je nalazima zoroastrijskog lokaliteta Pendžikent (Tadžikistan) i iskopavanjima 5. humke Pazirika (Altajske planine, Rusija). Ovaj segment biće predstavljen kroz trodimenzionalne scene zidnih slika drevnog Pendžikenta (VI–VIII vek n.e.) i njihove animirane rekonstrukcije odnosno animirane filmove koji nam otkrivaju značenje crteža. Posetioci izložbe će takođe biti u prilici da dodirnu reprodukovane fragmente najstarijih do danas poznatih tepiha i figurina koji datiraju od IV–III veka pre nove ere i koji su otkriveni na nekropoli Pazirik. Drugi deo izložbe Nevidljivi pomagači posvećen je psima koji su čovekovi prijatelji i glavni pomoćnici slepih ljudi. Ermitaž je odabrao deset slika pasa sa umetničkih dela različitih žanrova i napravio njihove tačne trodimenzionalne odlivke.

Brojni rariteti predstavljeni na izložbi Nevidljiva umetnost, a koji su uzeti kao osnova za replike, zbog svoje duboke starosti praktično više i nisu dostupni javnosti budući da se čuvaju u muzejskim depoima. U tom smislu ova izložba nam pruža jedinstvenu mogućnost da upoznamo vredne i ponekad ne sasvim pristupačne delove muzejskih kolekcija.

Publika će moći da pogleda i učestvuje u izložbama Carski porcelan i Nevidljiva umetnost od 25. oktobra do 24. novembra 2023. godine. Zahvaljujući brojnim zanimljivim pratećim programima u vidu stručnih vođenja, radionica i predavanja, imaćemo privilegiju da na način koji najviše prija našem senzibilitetu upoznamo muzejske kolekcije muzeja Ermitaž.

Direktorka Narodnog muzeja Srbije, Bojana Borić-Brešković:

Dani Ermitaža u Srbiji, kulturna su manifestacija međunarodnog značaja koju organizuju muzej Ermitaž, Ministarstvo kulture Srbije i kompanija Gasprom njeft. U Narodnom muzeju Srbije imamo jedinstvenu priliku da se putem izložbi Nevidljiva umetnost i Carski porcelan, uz inspirativan i raznovrsan prateći program, upoznamo sa dragocenom baštinom Ermitaža i novim mogućnostima doživljaja iste.“

Direktor Ermitaža, Mihail Piotrovski:

„U Beogradu prikazujemo najnovije aspekte naše muzejske delatnosti, njen pristup životu. Pred našim očima, pored virtuelnosti, rađa se nova opipljivost. Primera radi, projekat Nevidljiva umetnost divna je inkluzivna izložba, rezultat rada naših restauratora. Inkluzija je jedan od glavnih savremenih pravaca rada Ermitaža. Kroz mogućnost da fizički dodirnu eksponate, ona stvara nove senzacije za sve ljude, bez izuzetka. Druga izložba, Carski porcelan, povezana je sa bogatim imperatorskim nasleđem Ermitaža, koje do danas inspiriše umetnike i dizajnere.“

 

Prateći program izložbe možete preuzeti na ovom linku.