Otvaranje izložbe STARO SMEDOVAČKO ZVONO

 U petak 13. oktobra u 18 časova, otvara se izložba STARO SMEDOVAČKO ZVONO u Maloj galeriji Narodnog muzeja Srbije.

Nakon više od dve decenije, a zahvaljujući realizaciji restauratorskog projekta rekonstrukcije i revitalizacije, zvonik u selu Smedovac kod Negotina biće obnovljen i vraćen u funciju. Projektom obnove zvonika obuhvaćena je i resturacija zvona iz 1872. godine koje je meštanima Smedovca darovao knez Milan Obrenović.

Stari zvonik i zvono koje je duže od veka stanovnike Smedovca obaveštavalo o svim događajima od značaja za lokalnu zajednici i danas predstavljaju simbol Smedovca u kojem će zahvaljujući realizaciji navedenog projekta biti obnovljeno i revitalizovano i desetak domaćinstava odnosno pivnica.

Čuvajući tradiciju vinarstva, vinogradarstva i autentične srpske narodne arhitekture odnodno kamenih kuća u kojima su se pravila i čuvala vina, a koje se nazivaju pivnic projekta za cilj ima obnovu i rehabilitaciju naizgled nevelikog ali značajnog segmenta nepokretnog kulturnog nasleđa Negotinske vinske regije kojoj Smedovac pripada.

Realizovan u okviru programa EU za kulturno nasleđe i turizam projekat finansira Evropska unija, sufinansira Vlada Savezne Republike Nemačke, a sprovodi Nemačka organizacija za međunarodnu saradnju GIZ.

Izložba na kojoj će biti uz restaurirano zvono iz Smedovca biti predstavljen i čitav projekat još je jedna od prilika da se prisetimo interesantnih istorijskih epizoda, a istovremeno i vrednosti, značaja i potencijala kulturnog nasleđa.

Izložbu STARO SMEDOVAČKO ZVONO publika će moći da vidi u Maloj galeriji Narodnog muzeja Srbije do 20. oktobra 2023. godine.